ANAHEIM - Voor Nederland leek turnen op de Olympische Spelen in Athene volgend jaar een belangrijke sport te gaan worden. De nationale vrouwenploeg bezorgde Nederland in grote toernooien wereldwijd een naam. Voorlopig echter past slechts bescheidenheid. De wereldtitelstrijd in Anaheim heeft dat via de sportieve stap terug keihard aangetoond.

Maximaal twee turnsters heeft Nederland volgend jaar in Athene, in het geval overigens dat er twee aan de kwalificatie-eisen voldoen. Vooralsnog heeft alleen Suzanne Harmes dat gedaan, de nummer zeventien van de meerkamp en de nummer zes op vloer. De beste Nederlandse turnster, Verona van de Leur, zal zich in 2004 bij de EK in Amsterdam moeten laten gelden om een startbewijs te bemachtigen.

In het zonnige Californië was het twee weken lang niet erg gezellig rond de Nederlandse ploeg. Het begon al met de beslissing van bondscoach Frank Louter om Van de Leur en Renske Endel niet op te stellen. Beiden hadden last van een enkel en allebei turnden ze in de ogen van de coach niet stabiel genoeg.

Toen Gabriëlla Wammes vervolgens als meerkampster met drie vallen op vier toestellen dramatisch had geturnd, was dat voor Boris Orlov reden naar buiten te treden. De Russische coach van De Hazenkamp attaqueerde Louter door te stellen dat hij en zijn begeleidingsteam er een rotzooitje van hadden gemaakt. Hij had een verkeerd selectiebeleid gevoerd en had een gezonde turnster (Monique Nuijten) thuisgelaten terwijl hij enkele half fitte sporters had meegenomen.

Louter

Geconfronteerd met de kritiek wilde Louter niet inhoudelijk reageren, hij zal eenmaal terug in Nederland in een persoonlijk gesprek proberen de verhoudingen te normaliseren. In Anaheim poogde Louter vervolgens krampachtig zijn ploeg een eenheid te laten zijn. Na de deceptie van de landenwedstrijd, waarin Nederland de vijfde plaats van de WK in Gent inruilde voor de zestiende, moest de begeleidingsstaf regels uitvaardigen om de ploeg Harmes te laten steunen, de enige turnster die na de kwalificatie nog iets te zoeken had in de 'Arrowhead Pond'.

Spreekverbod

Zo gaf de bondscoach zijn ploeg een spreekverbod richting journalisten, al noemde hij het zelf liever 'een afspraak'. De journalist die het vervolgens waagde om toch een turnster een vraag te stellen, kon rekenen op een boycot van de coach. "Het liefst zou ik de journalisten ook een spreekverbod geven", zei Louter vrijdag zelfs. Het tekende de sfeer en de onrust in en rond de ploeg.

Niet alleen de turnsters, maar ook de begeleiders van de ploeg hebben met dit WK een nieuwe ervaring gekregen. Verliezen bleek moeilijk. Geen van allen waren ze het in de succesvolle WK's (Gent, Debrecen) en EK (Patras) gewend. Voor het Nederlandse turnen is het te hopen dat Louter de ervaring van Anaheim gebruikt om zijn ploeg te laten doorontwikkelen. Kwaliteit is er ontegenzeglijk met Van de Leur, Endel, Harmes, Van Leeuwen en de junioren Kroonen en Linders. Zij deden het in Anaheim bij hun debuut keurig, ook al konden ze niet voorkomen dat Nederland buiten de top twaalf viel.

Van de Leur

Een van Louters voornaamste taken is nu de boel bijeen te houden. Verona van de Leur dreigt hem als clubtrainer te ontglippen (ze overweegt een vertrek bij Pro Patria), maar als bondscoach heeft hij haar hard nodig. En Endel denkt erover om te stoppen. Voor de coach en zijn staf wordt het zaak de Nederlandse turnsters klaar te stomen voor de EK. Helemaal verloren is het namelijk nog niet.