GUENES - De Zwitserse wielrenner Michael Albasini heeft donderdag de vierde etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen.

De coureur van Team Columbia klopte na een etappe over 161 kilometer van Eibar naar Guenes zijn twee vluchtgezellen, de Belg Jurgen van den Broeck (tweede) en de Amerikaan Christian Vande Velde in de sprint.

De Spanjaard Alberto Contador kwam in het peloton over de finish en behield de leiderstrui.

Demarrage

Albasini, Van den Broeck en Vande Velde demarreerden al na twintig kilometer samen met nog drie andere wielrenners.

Nadat eerder een spervuur aan aanvallen door het peloton was gepareerd, slaagde dit sextet er wel in een gat te slaan. Door goed samen te werken bouwden ze gestaag hun voorsprong uit.

Dagzege

De groep werd op de klimmetjes gehalveerd, waarna Albasini, Van den Broeck en Vande Velde na een vlucht van 140 kilometer om de dagzege mochten sprinten.

''Ik was onzeker over mijn kansen in de sprint. Daarom ben ik 'm maar van ver aangegaan'', keek de dagwinnaar terug. ''Gelukkig pakte dat goed uit.''

Gesink

Contador bereikte als achttiende de streep - veilig in het peloton - en consolideerde daarmee zijn voorsprong van acht seconden op zijn landgenoot Samuel Sanchez. Ook Robert Gesink, Pieter Weening en Thomas Dekker maakten deel uit van de grote meute.

Rabobank-coureur Bauke Mollema stapte af. ''Hij was nog steeds niet hersteld van zijn ontsnapping van dinsdag'', merkte ploegleider Erik Breukink.

''Ook gisteren ging het al niet lekker. Dit is niet normaal voor zijn doen, dus gaan we nu proberen te achterhalen wat er aan de hand is.''

In het algemeen klassement staat Gesink zesde, op 32 seconden van Contador.