SEPANG - De Brit Jenson Button is zondag uitgeroepen tot winnaar van de Grote Prijs van Maleisië. Dat gebeurde terwijl de coureur van Brawn GP stilstond op het circuit van Sepang.

De wedstrijdleiding had de race na ruim dertig van de 56 af te leggen ronden stilgelegd wegens zware regenval en besloot na een half uur de race niet meer te hervatten.

Button maakt een droomstart mee in het nieuwe Formule 1-seizoen. Hij won vorige week ook al in Melbourne de openingsrace.

Heidfeld

De Duitser Nick Heidfeld (BWM Sauber) profiteerde van het feit dat hij in de regenrace maar één pitstop had gemaakt en kreeg de tweede plaats min of meer in de schoot geworpen.

Zijn landgenoot Timo Glock (Toyota), die gedurende de regenval een opmars maakte, werd als derde geklasseerd.

Omdat de wedstrijd nog maar net over de helft was bij het afbreken en daarmee niet 75 procent van de totale race was volbracht, kregen de coureurs de helft van de punten.

Button leidt het wereldkampioenschap na Sepang met 15 punten en zijn teamgenoot Rubens Barrichello, als vijfde afgevlagd, is tweede met 10 punten. Titelverdediger Lewis Hamilton (McLaren) verdiende met zijn zevende plaats 1 punt.

Rosberg

Nico Rosberg was de ster van de eerste ronden in de Grote Prijs van Maleisië. De Duitser stoomde bij de start op van de vierde plaats naar de eerste en hield die koppositie lange tijd vast.

Button, de soevereine winnaar van de openingsrace in Melbourne, liet zich vanaf poleposition verrassen en vond zich na de eerste schermutselingen terug op de derde plaats. De Italiaan Jarno Trulli (Toyota) hield zijn tweede plaats vast.

Groot was de pech voor Heikki Kovalainen. Vorig week in Melbourne lag hij er in de eerste ronde uit, zondag in Sepang overkwam de onfortuinlijke Fin van McLaren hetzelfde. Ook de Pool Robert Kubica van BMW Sauber trof het niet en viel al in de eerste ronde met kapotte motor uit.

Pitstraat

Na een ronde of tien pakten donkere wolken zich samen boven het snikhete circuit (30 graden Celsius), maar het duurde lang voordat de regen uit de hemel kwam. Toen na 20 ronden de eerste druppels vielen, begon het wisselen van de banden.

De pitstraat leek wel een showroom waarin bolides kwamen en gingen. Dan weer met regenbanden, dan weer op intermediadiates.

Rosberg was in het wisselgedrang zijn eerste plaats wel kwijtgeraakt en Button had zijn vertrouwde positie aan kop weer ingenomen.

In de regen rukte Timo Glock zienderogen op. De coureur van Toyota maakte zijn zwakke start daarmee goed. Ook Nick Heidfeld (BMW Sauber), die slechts één stop maakte, liet zich van voren zien en nam de derde plek in. De jonge Duitser Sebastian Vettel, een erkend regenrijder, ging echter in de fout. Hij gleed met zijn Red Bull van de baan en verknalde zijn race.

Toen na dertig ronden de regen echt met bakken naar beneden kwam en het water van het asfalt stroomde, gaf de wedstrijdleiding 'code rood'. Verder racen was onverantwoord.