BERLIJN - In de Duitse competitie heeft VfL Wolfsburg zich verrassend aan kop gemeld. De ploeg van trainer Felix Magath versloeg zaterdag op eigen veld Bayern München met liefst 5-1. Het was de achtste opeenvolgende overwinning voor de 'Wolven'.

De onttroonde lijstaanvoerder Hertha BSC verloor voor eigen publiek met 1-3 van Borussia Dortmund. Hamburger SV kwam op gelijke hoogte met Wolfsburg.

De ploeg van trainer Martin Jol won met 1-0 van Hoffenheim. Door een beter doelsaldo belandde Wolfsburg op de eerste plaats, gevolgd door HSV, Hertha (op twee punten) en Bayern (drie).

Van Bommel

Bayern München, met Mark van Bommel en de herstelde spits Luca Toni in de basis, kon in de eerste helft de tegenstander nog aardig controle houden.

Vlak voor rust opende Christian Gentner namens de thuisclub de score. Toni maakte daarna razendsnel gelijk voor de titelverdediger. De Italiaan ontbrak zes weken door een blessure.

Barcelona

Na de pauze leek er nog weinig aan de hand voor Bayern, dat woensdag voor de Champions League bij Barcelona op bezoek gaat.

De treffer van Edin Dzeko in de 63e minuut was het breekpunt in de wedstrijd. Daarna speelde het ontketende Wolfsburg een gewonnen wedstrijd.

Grafite

Dankzij doelpunten van opnieuw Dzeko en ook twee keer Grafite werd Bayern met vernederende cijfers terug naar München gestuurd: 5-1.

Het was alweer de zesde competitienederlaag voor de ploeg van trainer Jürgen Klinsmann. Met twintig treffers is Grafite de nieuwe topscorer van de Bundesliga.

Borussia Dortmund

Hertha BSC verslikte zich pijnlijk in middenmoter Borussia Dortmund. Voor 75.000 toeschouwers in Berlijn namen de bezoekers in het laatste halfuur afstand.

Kehl (1-2) en Valdez (1-3) zorgden voor de sensationele winst. Het was de eerste thuisnederlaag voor Hertha na een reeks overwinningen sinds september 2008.

Hamburger SV

Hamburger SV, met Joris Mathijsen in de gelederen, dankte de kleine zege op Hoffenheim aan Pitroipa. De middenvelder scoorde in de 28e minuut.

Daarmee nam de brigade van Jol revanche voor de forse nederlaag (3-0) in de uitwedstrijd tegen Hoffenheim, dat als 'herfstkampioen' al acht duels op rij niet meer heeft gewonnen.