AMSTERDAM - Ajax speelt zondag bij Roda JC in elk geval met Ismail Aissati. Coach Marco van Basten heeft de middenvelder vrijdag alvast verzekerd van een basisplaats.

''Hij is onomstreden. We voetballen gemakkelijker met hem.''

In Limburg beschikt Van Basten eindelijk weer eens over een vrijwel fitte selectie. Jan Vertonghen en Gabri zijn weer inzetbaar, na enig blessureleed. Zonder de twee leverde Ajax enkele goede wedstrijden af.

Mooie beslissingen

''Ik moet een paar mooie beslissingen nemen'', zei Van Basten. ''Deze twee jongens die nu terug zijn hebben het altijd goed gedaan. Aan de andere kant is er ook nog een wijsheid die zegt dat je een winnend team niet mag veranderen. De keus is nu aan mij.''

Alleen Urby Emanuelson is niet helemaal honderd procent. Hij heeft wat last van de knie. Van Basten verwacht wel dat Emanuelson inzetbaar is.

PSV

PSV ondervindt weinig blessureproblemen in de aanloop naar het duel met Sparta, zaterdag. Trainer Dwight Lodeweges weet alleen nog niet precies hoe fit iedereen terugkomt van interlandverplichtingen.

''Zoals ik het nu kan overzien is iedereen fit'', zegt de oefenmeester.

Edison Mendez vertrok met een blessure aan de achillespees, maar kwam de afgelopen week wel in actie. ''Dat lijkt er daarom goed uit te zien.''

Nijland

Stefan Nijland is nog wel geblesseerd, Mike Zonneveld is geschorst. Beiden staan onder normale omstandigheden echter ook niet in het basiselftal van PSV.

PSV heeft alleen baat bij drie punten in Rotterdam, zei Lodeweges. ''Het is alleen de vraag hoe iedereen de grote interlandwedstrijden van de afgelopen dagen heeft verwerkt. Dat is waar het om gaat. Ik ben benieuwd.''

AZ

AZ speelt dit weekeinde thuis tegen ADO Den Haag zonder Niklas Moisander. Coach Louis van Gaal laat de Fin uit voorzorg langs de kant. Moisander is licht geblesseerd.

Bij AZ is verder Kees Luijckx een twijfelgeval. De verdediger was twee dagen ziek. Hector Moreno is hersteld van zijn blessure, maar moet van Van Gaal eerst ritme in het jeugdteam opdoen.

Volgens Van Gaal is de kans niet erg groot dat Moreno dit seizoen in het eerste elftal speelt. De coach acht het waarschijnlijker dat Sergio Romero dat doet. De Argentijnse doelman raakte onlangs geblesseerd aan zijn hand, maar traint inmiddels weer.

Niet blij

Van Gaal liet op de website van AZ weten niet blij te zijn met het speelschema van het komende weekeinde. ''Door de interlands van de laatste dagen is het amper mogelijk geweest samen te trainen."

"FC Twente, dat vrijdag al speelt, ondervindt daarvan nog veel meer nadelen. De KNVB zou er goed aan doen de beslissende wedstrijden allemaal op zondag te laten spelen.''

Feyenoord

Denny Landzaat en Tim de Cler zijn terug bij de selectie van Feyenoord. De twee zijn zondag inzetbaar in de uitwedstrijd tegen Volendam.

Landzaat start zeer waarschijnlijk ook meteen in de basis, zo meldde coach Leon Vlemmings. Het wordt dan het tweede optreden van de middenvelder dit seizoen. In de openingswedstrijd tegen Heracles raakte hij geblesseerd.

El Ahmadi

Landzaat vervangt Karim El Ahmadi, die deze week bij een interland met Marokko een blessure aan de enkel opliep. Jon Dahl Tomasson is niet inzetbaar. Hij is nog niet helemaal hersteld van een kwetsuur aan de enkel.

Ook Kevin Hofland, Ron Vlaar en Jonathan De Guzman zijn niet beschikbaar.