SEPANG - McLaren heeft vrijdag teammanager Dave Ryan geschorst voor zijn rol in de diskwalificatie van Lewis Hamilton in de Grote Prijs van Australië afgelopen weekeinde.

De Formule 1-coureur liet zich tijdens een neutrale fase, op advies van zijn teamleiding, met opzet passeren door Jarno Trulli. De Italiaan werd voor deze illegale inhaalmanoeuvre bestraft.

Hamilton en zijn team lieten na afloop achterwege dat hij express langzamer ging rijden, zodat Trulli hem wel voorbij moest gaan.

De internationale autofederatie FIA kwam daar achter en schrapte Hamilton uit de uitslag van de GP van Australië.

Toegewijd

Ryan is sinds 1974 in dienst bij de renstal van McLaren. ''Er bestaat geen toegewijdere persoon dan Davey bij McLaren en hij heeft een cruciale rol gespeeld in onze successen."

"Maar zijn rol in de gebeurtenissen van zondag, vooral zijn gedrag richting de stewards van de FIA, hebben ernstige gevolgen gehad voor het team. Daarom is hij geschorst en hij heeft dat geaccepteerd.''

Spijt

Hamilton bood vrijdag uitgebreid zijn excuses aan. ''Ik ben misleid door mijn teammanager. Hij instrueerde mij informatie achter te houden en dat heb ik gedaan. Mijn oprechte excuses aan de stewards van de FIA."

"Dit is de moeilijkste periode uit mijn leven. Ik heb me nog nooit zo rot gevoeld, nu de wereld me ziet als een leugenaar. Het was een grote fout, ik heb er van geleerd, maar het heeft wel zijn tol geëist.''

Zondag start de regerend wereldkampioen in de tweede race van het seizoen, de GP van Maleisië in Sepang.