AMSTERDAM - Ajax heeft ook de tweede competitiewedstrijd vanhet seizoen gewonnen. In een matige wedstrijd waren deAmsterdammers in Roosendaal met 1-0 te sterk voor RBC.

De Belg TomSoetaers maakte al voor rust de enige treffer van het duel. Hijschoot Ajax in de 35e minuut via de benen van de keeper naar devolle winst. Vlak voor tijd was Wesley Sonck nog dicht bij de 2-0.Zijn schot strandde echter op de paal.

PSV haalt uit tegen Willem II

PSV heeft de misstap tegen Roda JC (2-2) eenvoudig weggepoetst. De landskampioen rolde zaterdag in eigen huis Willem II met 6-1 op. “We waren niet bij machte het PSV moeilijk te maken”, erkende verliezend coach Mark Wotte. PSV klimt door de eerste competitiezege van dit seizoen naar de voorlopig derde plaats. “Dit hadden we nodig, een duidelijke zege”, vulde Guus Hiddink zijn collega aan. “Vorig week hebben we bij Roda punten laten liggen.” Toch verliep het de PSV-coach niet naar wens. “De eerste twintig minuten waren we slordig. Die momenten moeten eruit anders word je direct afgestraft op Europees niveau.” Hiddink benadrukte dat zijn ploeg nog te vaak voor de mooie oplossing kiest bij het uitverdedigen. “Vrouwen en kinderen eerst. Daar moeten we vanaf. Dan maar minder mooi, maar wel effectief.”

De eerste twintig minuten leek Willem II nog enigszins het spel van de Eindhovenaren te kunnen ontregelen. Vooral achterin toonde PSV zich bij vlagen kwetsbaar. PSV ‘duwde’ weliswaar de bezoekers steeds verder richting eigen doel, toch kwam de grootste kans na tien minuten van de Tilburgers. Aanvaller Tarik Sektioui zag zijn schot echter gekeerd door Ronald Waterreus.

PSV leek wakker geschud. Kort daarop verzilverde Ooijer een corner van de Deen Rommedahl. De 29-jarige verdediger kon ongehinderd de bal binnenkoppen; 1-0. Het antwoord van Willem II volgde snel. Doelman De Vlieger schoot de bal richting vijandelijk doel. De Eindhovenaren wisten nauwelijks raad met de Tilburgse aanvalstactiek. Sektioui pikte de bal makkelijk op en schoot hem laag langs Waterreus; 1-1.

“Het eerste half uur konden we nog redelijk meevoetballen”, verklaarde Wotte. Wotte was niet vol vertrouwen naar Eindhoven afgereisd. Ondanks goed presteren tijdens het gewonnen thuisduel tegen AZ (1-0), durfde hij het niet aan de 18-jarige linksback Van Mosselveld weer in de basis te zetten. “Tegen de ervaren Rommedahl komt hij nog te kort.”

De Tilburgse tegentreffer bracht PSV niet aan het wankelen. De resultaten spreken ook in het voordeel van PSV. In 1983 won Willem II voor het laatst in Eindhoven (1-2). De landskampioen stoomde meermalen via Robben en Rommedahl over de flanken op richting De Vlieger. Vooral vleugelverdediger Van de Meerakker was niet opgewassen tegen afwisselend Rommedahl en Robben. Via een snelle uitbraak over links bracht de Deense aanvaller in de 32ste minuut de score weer in het voordeel van PSV; 2-1.

Willem II verstijfde vanaf dat moment. Krampachtig uitverdedigen zorgde ervoor dat PSV-aanvoerder Van Bommel kort na Rommedahls treffer met een afstandschot de Belgische doelman opnieuw kansloos liet; 3-1. Het aanvalsplan van de hoge bal van De Vlieger richting centrumspits Van den Eede was uitgewerkt. De Belgische aanwinst afkomstig van NAC vocht een eenzame strijd uit. Kezman vergerde kort voor rust het leed van de Tilburgers. De 24-jarige Servische topscorer tikte na een pass van Robben de 4-1 binnen.

In de tweede helft bleef het eenrichtingsverkeer voortduren. PSV was gretig en toonde aanvalslust, Willem II trok zich noodgedwongen verder terug. Effectief was het niet. In de 57ste minuut trof Kezman met zijn hoofd opnieuw doel; 5-1. Niet veel later gevolgd door de zesde en laatste treffer van de avond door de Zuid-Koreaan Ji-Sung Park.

Heerenveen klopt Feyenoord

Heerenveen versloeg voor eigen publiekFeyenoord (1-0). De enige treffer van de wedstrijd kwamin de twintigste minuut van de voet van Gerald Sibon. De spitsprofiteerde dankbaar van een fout van doelman Edwin Zoetebier.Heerenveen is na twee duels nog zonder puntenverlies. Feyenoordheeft na twee wedstrijden drie punten.

ADO Den Haag pakt eerste punt sinds elf jaar

ADO Den Haag heeft in de eerstethuiswedstrijd in de Holland Casino Eredivisie sinds elf jaar zijneerste punt gepakt. FC Utrecht kwam in het Zuiderpark niet verderdan 1-1.

Voor rust zette De Groot FC Utrecht op voorsprong. Vier minutenvoor tijd kwamen de aanvallend machteloze Hagenaars alsnog opgelijke hoogte door een kopbal van invaller Pronk.

NAC verdiend langs Vitesse

NAC heeft verdiend van Vitessegewonnen. De ploeg uit Breda bleek in eigen huis met 2-0 te sterkvoor de Arnhemmers. Daarmee maakte NAC een einde aan een langetraditie. De tien voorgaande duels tussen beide ploegen in Bredaeindigde namelijk steeds in een gelijkspel.

In de 67e minuut opende het talent Ronnie Stam de score met eenfraai schot: 1-0. Acht minuten later maakte Petö, die vanwege eenknieblessure een jaar uit de roulatie is geweest, het tweededoelpunt voor NAC. Vitesse-spits Amoah miste in de 84e minuut nogeen strafschop.