AMSTERDAM - Het Nederlands elftal staat na vijf kwalificatiewedstrijden al op de drempel van het WK in in Zuid-Afrika.

Oranje deklasseerde woensdagavond in een sfeervolle Arena het doorgaans lastig te bespelen Macedonië (4-0).

Een gelijkspel in de volgende interland op 6 juni bij IJsland volstaat mogelijk al voor een deelnamebewijs aan de mondiale eindronde, die volgend jaar zomer van start gaat.

Machtsvertoon

Oranje blijft door de zege groep 9 van het kwalificatietoernooi met ongekend groot machtsvertoon regeren.

De suprematie is gedeeltelijk te verklaren door de geringe kwaliteit van de overige opponenten in de poule.

Het kan echter ook geen toeval meer zijn dat het huidige Nederlands elftal, opgeklommen naar de derde positie van de wereldranglijst, nauwelijks meer over een ploeg uit de Europese middenmoot struikelt.

Zo dateert de laatste thuisnederlaag in een WK-kwalificatiewedstrijd alweer van oktober 2000, toen Portugal te sterk was (0-2).

Aanvallend

De vijf overwinningen van Oranje in de WK-kwalificatie komen voor een groot deel op rekening van de aanvallend ingestelde spelers in de selectie van bondscoach Bert van Marwijk.

Ook tegen Macedonië maskeerden zij vooral in de eerste helft af en toe met flitsend spel en geniale ingevingen de fouten die hun andere ploeggenoten maakten.

Bondscoach Bert van Marwijk zag wel dat André Ooijer en Joris Mathijsen af en toe onnodig balverlies leden. Hij veerde dan op van de bank en maakte met luid geschreeuw en wilde armgebaren zijn ongenoegen kenbaar.

''Zulke dingen kunnen je op de eindronde de kop kosten'', verklaarde Van Marwijk zijn uitbarstingen. ''Dat moet dus uit ons spel.''

Record

De af en toe bekritisiseerde defensie van Oranje schreef tegen Macedonië ook geschiedenis. Nog nooit eerder bleef het Nederlands elftal voor eigen publiek zeven WK-kwalificatieduels op rij zonder een tegentreffer.

Maarten Stekelenburg, de tweede doelman van Ajax, hoefde net als zaterdag tegen Schotland (3-0) geen enkele keer echt serieus in actie te komen.

Bondscoach Van Marwijk wijzigde zijn basiselftal van het duel met de Schotten op slechts één positie.

Sneijder en Kuijt

Wesley Sneijder verving de aan zijn lies geblesseerde Robin van Persie. De middenvelder van Real Madrid vult de positie achter diepe spits Klaas-Jan Huntelaar heel anders in dan Van Persie.

Sneijder is meer een spelverdeler die het middenveld aan de aanval verbindt. Van Persie is vooral aanvaller.

Sneijder stond in de zestiende minuut aan de basis van de openingstreffer van Oranje. Hij combineerde met Robben, waarna Dirk Kuijt de bal in het doel kon glijden.

Huntelaar

Huntelaar maakte in de 25e minuut na een gelukkige combinatie met Robben zijn dertiende doelpunt in 21 interlands. Kuijt ontnam de tegenstander in de 41e minuut met zijn tweede treffer het laatste beetje hoop op een stunt.

Van Marwijk wisselde in de rust de licht geblesseerde Robben voor Ryan Babel, die met zijn eerste actie bijna voor 4-0 zorgde. Oranje bleef de wedstrijd controleren maar merkte ook dat Macedonië niet wilde meewerken aan een voetbalfeestje.

Van der Vaart

Omdat het voetballend niet lukte, probeerde de voormalige Joegoslaven het aanvalsspel van de thuisclub maar met heel veel overtredingen te ontregelen. Dat lukte aardig.

Alleen Rafael van der Vaart kwam in de slotfase nog tot scoren: 4-0. De doelpuntmaker onderstreepte nog maar eens de mogelijkheden die Van Marwijk voorin heeft.

Sneijder speelde voor de geblesseerde Van Persie en Van der Vaart trof op zijn beurt weer als vervanger van Sneijder doel.

''We mogen het nu niet meer weggeven'', besloot Van Marwijk. ''Dat kan ook haast niet. Doen we dat wel, dan stop ik als bondscoach.

LEES OOK:

Kuijt: Oranje een fantastisch elftal
'Robben: Het kan nog veel beter'
'Eruit als het nu nog misgaat'
'Van Bronckhorst: Beste 45 minuten tot dusver'
Winnen voor Oranje belangrijker dan meedoen