OOSTDUINKERKE - Mark Cavendish heeft woensdag de tweede etappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen.

De Britse wielrenner van Team Columbia was in de 219 kilometer lange etappe, van Zottegem naar Oostduinkerke, de snelste in de massasprint. Cavendish bleef de Australiër Robbie McEwen (tweede) en de Italiaan Francesco Chicchi (derde) voor.

De leiderstrui bleef in handen van de Italiaan Filippo Pozzato, die dinsdag de eerste etappe op zijn naam schreef.

McEwen

Cavendish boekte in Oostduinkerke alweer zijn zevende zege van het seizoen. Hoogtepunt tot nu toe is zijn overwinning in de voorjaarsklassieker Milaan-Sanremo.

''Het was een lange dag voor mijn ploeg, die heel hard heeft gewerkt. Eigenlijk wilde ik een van mijn ploegmaten aan een zege helpen, maar met McEwen in mijn wiel was dat helaas niet mogelijk'', zei Cavendish na afloop.

''Ik moest zelf gaan sprinten voor de eerste plek.''

De Driedaagse wordt donderdag afgesloten met een etappe over 112 kilometer en een afsluitende rijdrit rondom De Panne, over een afstand van veertien kilometer.

Posthuma

Raborenner Joost Posthuma, de winnaar van vorig jaar, hoopt met een sterke tijdrit nog in de buurt van het podium te komen. Posthuma moet ruim een minuut goedmaken op Pozzato.

Ploegleider Adri van Houwelingen schoof Posthuma woensdag als outsider naar voren voor de Ronde van Vlaanderen, die zondag wordt verreden.

''Joost maakt hier op mij een sterkere indruk dan bijvoorbeeld Tom Boonen. Hij heeft voldoende mogelijkheden om heel lang mee te gaan in de ronde.''