KERKRADE - Na een ruime nederlaag tegen Jong Zweden (0-3) en een forse overwinning op Jong Duitsland (4-0) heeft Nederland B dinsdag de derde oefenwedstrijd van het seizoen gelijkgespeeld.

Jong Italië hield de Nederlandse talenten en potentiële internationals in Kerkrade op 1-1. Die stand stond bij rust al op het scorebord.

Ajacied Siem de Jong bracht Nederland B na ruim twintig minuten spelen op voorsprong met een fraaie kopbal. Hij kopte de bal uit een voorzet van Gianni Zuiverloon van ruime afstand raak (1-0). Sebastian Giovinco tekende aan het einde van de eerste helft voor de gelijkmaker.

De speler van Juventus schoot de bal van net buiten het strafschopgebied achter doelman Piet Velthuizen. Jong Italië neemt in de zomer deel aan het Europees kampioenschap in Zweden. Nederland ontbreekt op dat toernooi.

Neeskens

Bondscoach Johan Neeskens had zijn elftal op vijf posities gewijzigd ten opzichte van het duel vrijdag met Jong Duitsland. Velthuizen verving in het doel Ajacied Kenneth Vermeer. Ook Zuiverloon, De Jong, Peter Wisgerhof en Roy Beerens waren nieuw in de basisopstelling.

Nederland B speelde dinsdag zijn voorlopig laatste wedstrijd. Het team werd in het leven geroepen nadat Jong Oranje kwalificatie voor het EK was misgelopen. De KNVB wilde met het schaduwteam de talenten en ervaren spelers die in beeld zijn bij het 'grote' Oranje de mogelijkheid blijven geven om interlands te spelen.

De clubs in het betaald voetbal waren niet blij met het initiatief van de KNVB. De meeste trainers vreesden voor overbelasting en blessures bij hun spelers. De spelers zelf waren over het algemeen wel blij met een uitverkiezing voor Oranje B.