ANKEVEEN - Doekle Terpstra wordt de nieuwe voorzitter van schaatsbond KNSB. De bondsraad heeft de 52-jarige voormalig vakbondsbestuurder unaniem voorgedragen als opvolger van Carel Paauwe, die in augustus 2008 opstapte.

Terpstra, tegenwoordig voorzitter van de HBO-raad, moet in juni tijdens de algemene ledenvergadering nog wel formeel worden gekozen.

Terpstra heeft als belangrijke taak om de KNSB om te vormen tot een professionelere organisatie.

Eerdere pogingen tot vernieuwing van de KNSB, onder leiding van Paauwe, liepen op niets uit. Onder de leden was onvoldoende draagvlak, wat naast het opstappen van Paauwe ook leidde tot het vertrek van Directeur Topsport Hans Gootjes.

Schenk

Op verzoek van de KNSB bedacht oud-schaatskampioen Ard Schenk een plan voor het optimaliseren van een topsportstructuur voor het Nederlandse schaatsen.

Schenk presenteerde vorige week zijn rapport, waarin hij pleitte voor twee aparte divisies binnen de bond: een divisie topsport en een divisie breedtesport.

''Toen ik werd benaderd, riep dat een buitengewoon enthousiaste reactie bij me op'', zei Terpstra dinsdag bij zijn presentatie bij de Ankeveense IJsclub.

''Ik vind het buitengewoon eervol dat ik deze functie mag uitvoeren. Schaatsen is de nationale volkssport.''

Elfstedentocht

De bijna 53-jarige Fries, die de Elfstedentocht van 1985 en 1997 uitreed, heeft de voorbije periode de werkzaamheden van de commissie-Schenk nauwlettend gevolgd.

''Ik kan alleen voorzitter worden als er binnen de bond een structuur is waar ik verantwoordelijkheid wil nemen, anders moet ik er niet aan beginnen.''

''Het is in mijn ogen een goed rapport, met gedurfde opvattingen'', vindt Terpstra, die vanwege zijn werkzaamheden voor de KNSB stopt als commissaris bij Aegon.

Bestuur

''Het bestuur van de bond moet nu kleur bekennen. We moeten de topsport op een innovatieve manier doorontwikkelen, maar daarnaast ook de vrijwilligers binnen de breedtesport vasthouden. Vrijwilligers verdienen het om met goud omlijst te worden. Als topsporters het denken zonder vrijwilligers te kunnen, hebben ze het mis. En andersom net zo. Je moet de twee groepen met elkaar blijven verbinden.''

De ontstane spanningen zijn voor de voorzitter van de HBO-raad niet vreemd.

''Het doet me denken aan mijn tijd bij de CNV. Ook daar had je te maken met vrijwilligers en professionals. Maar gelukkig heb ik meer met het slaan van bruggen dan met het slaan van kloven. We staan voor geweldig veel uitdagingen.''