ZEIST - FC Twente hoeft niet te vrezen voor een zware straf voor de 'veldaffaire' begin deze maand.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft de nummer twee van de eredivisie een schikkingsvoorstel gedaan van 7500 euro boete. De Enschedese club dient voor 6 april te reageren.

FC Twente kon op 7 maart niet beschikken over een bespeelbaar veld voor de thuiswedstrijd tegen PSV. De nieuwe grasmat in het stadion was nog niet klaar.

Na overleg met onder meer de KNVB en de leverancier van het speelveld werd de wedstrijd een dag uitgesteld.

Woedende reacties

De verschuiving van het duel leidde tot woedende reacties in de voetbalwereld. De Enschedese club zou volgens de critici sportief voordeel uit het uitstel hebben willen halen.

Op de voorgaande woensdag moest FC Twente op het oude veld diep gaan in de verlenging om De Graafschap in het bekertoernooi uit te schakelen (1-0). Een dagje extra rust konden de Tukkers derhalve goed gebruiken, zo beweerden boze tongen.

'Waanzin'

Volgens AZ-coach Louis van Gaal had de KNVB nooit mogen instemmen met het uitstel. ''Je reinste waanzin, dat is toch geen fairplay'', foeterde Van Gaal.

PSV-directeur Jan Reker beschuldigde FC Twente van competitievervalsing. Hij protesteerde schriftelijk bij de KNVB tegen het uitstel en eiste ''passende'' maatregelen tegen FC Twente.

Overmacht

Voorzitter Joop Munsterman was zich evenwel van geen kwaad bewust en sprak van pure overmacht. De aanklager stelde FC Twente na een vooronderzoek niettemin in staat van beschuldiging.

Het uitgestelde duel tussen FC Twente en PSV eindigde zondag 8 maart in 1-1.