KATWIJK - Robin van Persie heeft een lichte liesblessure overgehouden aan de thuiswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Schotland (3-0).

De aanvaller van Arsenal sloeg maandag uit voorzorg de eerste training van Oranje over, in de aanloop van het duel van woensdag met Macedonië. De verwachting is dat hij dinsdag weer aansluit bij de selectie.

Arjen Robben verscheen wel op het veld in Katwijk. Hij trainde echter apart van de groep. De aanvaller kreeg tijdens de wedstrijd tegen Schotland last van zijn lies.

"En ik heb ook nog een gekneusde teen'', verklaarde hij. "Maar ik kan tegen Macedonie gewoon spelen. Dat is geen enkel probleem.''

Baasje

Real Madrid-speler Wesley Sneijder erkende na afloop van de eerste training te balen van het feit dat hij zaterdag niet in de basisopstelling stond.

''Het lijkt me duidelijk dat ik niet even uitgebreid de polonaise ben gaan lopen'', stelde de middenvelder. ''Of zo'n reactie verstandig is? Ach, ik blijf toch een baasje. En ik was inderdaad boos en teleurgesteld.''

Robben

Bondscoach Bert van Marwijk vertelde pas twee uur voor de wedstrijd dat Sneijder niet tegen de Schotten zou beginnen. De oefenmeester gaf de voorkeur aan Arjen Robben.

Later zou Van Marwijk zeggen dat hij geen moment getwijfeld had over de basisplaatsen van Dirk Kuijt en Robin van Persie. ''Die halen al maanden een heel hoog niveau in Engeland'', stelde Van Marwijk. ''Ik kon voor mijn gevoel niet om die jongens heen.''

Geen vrede

Hoewel maandag de grootste boosheid bij Sneijder was verdwenen, heeft de voormalige Ajacied geen vrede met de beslissing van Van Marwijk.

''Het lijkt me duidelijk dat ik wil spelen. In begrijp echt wel dat er bij het Nederlands elftal heel veel goede voetballers in aanmerking komen voor de drie posities achter de spits. Maar dat betekent niet dat ik het leuk vind om in een volle Arena op de bank te zitten."

"Dat zou ook niet goed zijn, denk ik. Ik wil altijd beginnen. Vijfentwintig minuten tegen Schotland is voor mij niet genoeg. Ik wil meer laten zien. Daarom was ik kwaad.''

In de taxi

Sneijder verliet na de wedstrijd meteen het speelveld en zat al in de taxi toen zijn ploeggenoten nog met de pers spraken. ''Mijn broertje was jarig. Ik ben daar maar de polonaise gaan lopen'', verklaarde hij.

''Zonder gekheid, ik wist dat er een kans was dat ik niet zou spelen. Natuurlijk heb ik daar vooraf rekening mee gehouden."

"Maar dat wil niet zeggen dat ik lachend op de bank ga zitten. Neem van mij aan dat Rafael van der Vaart ook niet blij was. Maar ook dit hoort er bij. Boos of niet, ik moet dit accepteren.''

Publiek

Supporters mogen de training van dinsdag wel bijwonen. Aanvankelijk zou de laatste training voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Macedonië achter gesloten deuren zijn.

De training is verplaatst van het stadion van ADO Den Haag naar de trainingsvelden van Quickboys in Katwijk.

WK-kwalificatie

Oranje speelt woensdag in de Arena tegen Macedonië. Het Nederlands elftal heeft de eerste vier duels in de WK-kwalificatie gewonnen.

Macedonië is op dit moment de grootste concurrent van Oranje in de race om plaatsing voor de mondiale eindronde van volgend jaar zomer in Zuid-Afrika.

De ploeg heeft zes verliespunten meer dan de formatie van bondscoach Bert van Marwijk.

Gele kaarten

Vijf spelers kunnen zich in de wedstrijd tegen Macedonïe geen gele kaart meer permitteren. Maarten Stekelenburg, Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Klaas-Jan Huntelaar missen de volgende interland op 6 juni tegen IJsland als ze nog een kaart krijgen.

Training Oranje