WELLINGTON - Jacques Rogge verwacht dat Afrika en Zuid-Amerika tijdens het komende decennium de Olympische Spelen kunnen organiseren.

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zei dit maandag in Nieuw-Zeeland, voor een bijeenkomst met de nationale comite's uit de regio. Geen van de twee continenten was ooit gastheer van de Spelen.

''De olympische beweging is het verplicht aan zijn atleten om goed georganiseerde Spelen te houden, maar ik ben ervan overtuigd dat dit op termijn ook mogelijk is in Afrika of Zuid-Amerika'', aldus Rogge.

Volgende stap

Afrika concentreert zich nu op het WK voetbal in 2010, maar volgens Rogge zijn de Spelen daarna de volgende stap. Zuid-Amerika is met Rio de Janeiro al kandidaat voor de Spelen in 2016.

Rogge zou graag zien dat rugby in 2016 onderdeel uitmaakt van het olympische programma. De Belg is grote liefhebber van de sport. ''Ik heb bij het zeilen nooit hetzelfde plezier gevonden als in rugby'', zei Rogge, die als zeiler drie keer meedeed aan de Spelen. ''Ik heb echter geen stemrecht bij de keuze voor de sporten.''

In 2016 zal het aantal sporten naar maximaal 28 worden uitgebreid. In Londen zijn er in 2012 26.