RIO DE JANEIRO - Schipper Bouwe Bekking heeft zondag met zijn Telefonica Blue de haven van Rio de Janeiro bereikt. De Nederlander en zijn crew arriveerden als vijfde en laatste team in de Braziliaanse stad, na een tocht vol problemen vanuit Qingdao.

Telefonica Blue neemt in het algemeen klassement van de Volvo Ocean Race de derde plek in met 50,5 punten. De eerste plaats is stevig in handen van Ericsson 4, dat 63,5 punten heeft.

De vijfde etappe bracht louter tegenslag voor Bekking en zijn team. Al in de haven van Qingdao botste de Telefonica Blue op een rots. Daarbij raakte de kiel beschadigd en dus moest het Spaanse zeiljacht terug naar het dok voor reparatie.

Na een vertraging van negentien uur kon Bekking alsnog de Chinese kust achter zich laten. Op de Grote Oceaan volgde echter de volgende tegenslag: een gebroken voorstag.

Bij de ronding van Kaap Hoorn kwam de Telefonica Blue in aanraking met een betonnen muur. De schade viel door de lage snelheid echter mee. De eerste boot die donderdag de Guanabara-haven bij Rio de Janeiro bereikte, was Ericsson 3.

De collega's van Ericsson 4 eindigden als tweede, de Amerikaanse boot Puma werd derde.