LONDEN - Het universiteitsteam van Oxford, met Sjoerd Hamburger aan boord, heeft zondag de befaamde Boatrace gewonnen.

In de jaarlijkse 'roeivete' op de Theems tegen Cambridge was de titelverdediger duidelijk beter. Voor Oxford was het de 75e zege in totaal en de vierde triomf in de laatste vijf jaar.

Oxford nam in milde omstandigheden na de start vrij snel de kop. Het zwaarste team uit de historie van de Boatrace (gemiddeld 99,7 kilogram per roeier) bouwde de voorsprong gestaag uit.

Oxford, met zes verschillende nationaliteiten aan boord, kwam na het bochtige traject over 6 kilometer tussen Putney en Mortlake in 16 minuten en 59 seconden over de finish.

De achterstand van Cambridge bedroeg enkele bootlengtes.

Fantastisch

Hamburger (26) is de tweede Nederlander die The Boatrace op zijn erelijst mag bijschrijven. ''Fantastisch, fantastisch'', jubelde hij voor de NOS-microfoon.

''Het was lang en zwaar, maar we hebben steeds vertrouwen in elkaar en in de boot gehouden. Het leek wel alsof je steeds een nieuw stadion kwam inroeien met al die mensen langs de kant. Ik hoorde overal een donderend geraas. Dat ik nu tot de winnaars behoor van een 180 jaar oude roeiwedstrijd, is ongekend. Daar kan ik nu met mijn hoofd even nog niet bij.''

Gerritjan Eggenkamp was in 2002 de eerste Nederlandse deelnemer aan de Boatrace. Hij won toen eveneens met de acht van Oxford.

Oxford

Hamburger meldde zich vorig jaar na zijn studie in Utrecht aan op de universiteit van Oxford. De geboren Fries nam in de skiff deel aan de Olympische Spelen van Peking 2008. Hij werd in de kwartfinales uitgeschakeld.

De acht van Oxford telde zondag vijf olympiërs, de ploeg van Cambridge had geen enkele Peking-ganger in de gelederen.

Het duel tussen de twee Engelse universiteitsteams werd in 1829 voor de eerste keer gevaren. Zondag was de 155e editie op de Theems.

Enkele honderdduizenden fans op de oevers van de Theems en op de bruggen over de baan juichten beide teams toe. Miljoenen tv-kijkers volgden de Engelse roeiklassieker op de televisie.