PORTO - Het Portugese voetbalelftal is er in groep 1 van de WK-kwalificatie niet in geslaagd aansluiting te vinden bij de koplopers Denemarken en Hongarije. Het duel met Zweden in Porto bleef zaterdag in evenwicht.

Aan Zweedse zijde viel de Groningse schutter Marcus Berg pas vijf minuten voor tijd in voor Johan Elmander. Heerenvener Viktor Elm bleef op de bank. De Zweden misten de geschorste sterspeler Zlatan Ibrahimovic.

Portugal domineerde maar kon dat niet in doelpunten tot uitdrukking brengen. Na ruim een uur maakte de van een blessure herstelde spelmaker Deco zijn opwachting. Hij kreeg een paar kansen maar had, onder meer door goed optreden van PSV-doelman Andreas Isaksson, ook geen succes.

Spanje

Een verdediger moest er aan te pas komen om te voorkomen dat Spanje in de WK-kwalificatie (groep 5) de eerste averij zou oplopen. Gerard Pique (FC Barcelona) hielp de Spanjaarden zaterdagavond aan de zege op Turkije: 1-0. Hij scoorde na ruim een uur van dichtbij.

Spanje is met 15 uit 5 al een heel eind op weg naar de eindronde in Zuid-Afrika. Woensdag treffen beide ploegen elkaar opnieuw, dan in Istanbul.