AMSTERDAM - Het Nederlands voetbalelftal heeft zaterdag een grote stap gezet op weg naar het wereldkampioenschap van volgend jaar in Zuid-Afrika door met 3-0 van Schotland te winnen.

Oranje hoefde niet eens goed te spelen om voor eigen publiek te winnen. Halverwege de kwalificatie is het verschil tussen beide ploegen al opgelopen tot acht punten.

Niet Schotland maar Macedonië is nu de voornaamste concurrent van het Nederlands elftal in groep 9.

Macedonië

De nationale ploeg van de voormalige Joegoslavische deelrepubliek komt woensdag met zes verliespunten meer naar de Arena.

Sluit Oranje ook die krachtmeting goed af, dan kan het zich op 6 juni tijdens de volgende interland bij IJsland al definitief voor het WK plaatsen. De formatie mag daarna nog eventueel op herkansing tegen Noorwegen en opnieuw Schotland.

Oranje beleefde geen noemenswaardige problemen met de door de afwezigheid van vijf potentiële basisspelers uitgeholde Schotse ploeg.

Bondscoach George Burley zal ongetwijfeld even jaloers naar de selectie van Bert van Marwijk hebben gekeken. Voor Ryan Babel, onlangs nog basisspeler van Liverpool tijdens het duel in de Champions League met Real Madrid, was zelfs geen plaats op de bank.

Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart vielen ook buiten de basisformatie.

Robben

Oranje startte met een aanvallend kwartet bestaande uit Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie, Dirk Kuijt en Arjen Robben.

''Ik moest voor mijn gevoel kiezen tussen Sneijder en Robben'', legde Van Marwijk uit.

''Van Persie en Kuijt halen namelijk al maanden een heel hoog niveau bij Arsenal en Liverpool. Huntelaar is ook in topvorm bij Real Madrid. Of dat niet geldt voor Sneijder? Ik kan maar elf spelers opstellen en ik heb voor Robben gekozen.''

Robben maakt zijn uitverkiezing meer dan waar. Hij was veruit de gevaarlijkste aanvaller van de thuisploeg.

Rechtsback Graham Alexander wist niet meer hoe hij het had. Hij stuit met Burnley wekelijks op aanvallers van een heel ander kaliber.

Huntelaar en Van Persie

Klaas-Jan Huntelaar kopte Oranje in de dertigste minuut op voorsprong (1-0).

Hij reageerde attent op een goede voorzet van Mark van Bommel en maakte zijn twaalfde treffer in twintig interlands.

Nog voor het rustsignaal nam het Nederlands elftal een voorschot op de zege. Robin van Persie schatte een hoekschop van Robben op juiste waarde in en kopte raak: 2-0.

Het was jammer voor het thuispubliek dat Oranje na rust in een lagere versnelling speelde.

Van Marwijk bracht Sneijder voor Van Persie in de ploeg nadat Robben (2) en Kuijt goede mogelijkheden hadden gemist.

Kuijt

Sneijder stond in de 77e minuut aan de basis van de derde Nederlandse treffer. Hij bracht Huntelaar met een slim balletje in stelling. Christophe Berra vloerde de spits in het strafschopgebied en Kuijt maakte van elf meter geen fout: 3-0.

Rechtsback Gregory van der Wiel mag terugkijken op een geslaagd debuut in de basisformatie van Oranje.

De vervanger van de geblesseerde John Heitinga bleef niet alleen verdedigend eenvoudig overeind. Hij kwam ook regelmatig gevaarlijk door op de rechterflank.

Van der Wiel stelde zich nadrukkelijk kandidaat voor een basisplaats tegen Macedonië. Voor Heitinga komt ook die ontmoeting te vroeg.

Stekelenburg

Maarten Stekelenburg had niet zo gek veel meer te doen dan in de laatste zeven wedstrijden, die hij bij Ajax op de bank zat.

De kwaliteitsarme Schotten brachten de doelman geen enkele keer serieus in de problemen.

Hij had alleen geluk dat de Franse scheidsrechter Laurent Duhamel halverwege de tweede helft om onduidelijke reden een doelpunt van Gary Caldwell afkeurde. ''Volgens mij werd onze doelman gehinderd'', stelde Van Marwijk.

LEES OOK:

'Huntelaar: op naar de volgende zege'

'Van Bronckhorst: kansen optimaal benut'

Oranje - Schotland 3-0