PRUSZKOW - Willy Kanis heeft zaterdag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Poolse Pruszkow zilver veroverd op het onderdeel sprint. Yvonne Hijgenaar veroverde brons op het onderdeel omnium.

Een centimeter was Willy Kanis zaterdag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Pruszkow af van de prestigieuze titel op de sprint.

Titelverdedigster en olympisch kampioene Vicky Pendleton moest tot het uiterste gaan om de Nederlandse van goud af te houden. Ook met zilver kon Kanis leven.

Opluchting

Al na het bereiken van de eindstrijd viel de opluchting van haar gezicht te lezen. Willy Kanis zat de afgelopen jaren tegen een serieus resultaat aan te hikken.

''Bij wereldbekers winnen is leuk, maar hier gaat het om de echte prijzen'', zei ze nog voor Pendleton haar in de finale in de derde en beslissende heat met miniem verschil versloeg.

Het was de tweede medaille van de avond voor de geplaagde Nederlandse equipe: Yvonne Hijgenaar verraste met brons op het omnium.

Het succes van Kanis heeft volgens vertrekkend bondscoach Peter Pieters alles te maken met de rust die ze om zich heen gecreëerd heeft.

Vorig jaar slaagde de ingehuurde sprintcoach Pavel Buran er niet in Kanis met zijn werkwijze te raken. Ze nam de aanwijzingen van de Tsjech niet serieus en besloot uiteindelijk na een mislukt WK-optreden in Manchester vooral op haar eigen gevoel te gaan trainen.

Pieters

Afwisselend in Alkmaar met Pieters en in Apeldoorn werkte de voormalig wereldkampioene fietscross afgelopen winter verder aan haar opmars op de baan.

Voor de WK in Pruszkow had ze eigenlijk vooral verwachtingen voor de 500 meter tijdrit en de teamsprint. Op beide onderdelen kwam ze tekort.

Op de sprint - haar favoriete nummer, ook al vanwege de olympische status - volgde dan zaterdag alsnog succes. Na een sterk optreden in de halve finales - de Litouwse Simona Krupeckaite werd in twee heats overtuigend afgeserveerd - volgde de tweekamp met Pendleton.

Kanis verloor de eerste race, overtuigde in de tweede en leek op weg naar goud tot de 28-jarige Britse met een laatste jump alsnog haar wiel als eerste over de streep drukte.

''Ik was er dichtbij, maar met zilver ben ik ook al heel tevreden. Nu komt er ook in de resultaten uit dat ik nog steeds progressie boek.''

Mulder

Het succes van Kanis was de tweede meevaller voor het Nederlandse kamp, dat qua uitstraling fors heeft ingeboet. De status die de oranje-rijders de afgelopen jaren hebben opgebouwd brokkelde de afgelopen dagen af.

In het sprinttoernooi van de mannen deden Teun Mulder (uitgeschakeld in de eerste ronde) en Yondi Schmidt (op een na laatste in de kwalificaties) zaterdag niet mee.

Hijgenaar

Yvonne Hijgenaar pakte net voordat Kanis de baan op moest brons op het omnium.

Hijgenaar begon sterk met winst op de 200 meter met vliegende start, verloor terrein op scratch, achtervolging en puntenkoers maar kwam sterk terug met de snelste tijd op de 500 meter tijdrit.

De Australische Josephine Tomic won goud, de Canadese Tara Whitten zilver.

''Het scheelt uiteindelijk maar één punt met goud. Dat punt heb ik op de puntenkoers en de scratch laten liggen Aan de andere kant: ik heb me amper voorbereid op het omnium. Een achtervolging had ik vier jaar niet gereden.''

Zo werd het alsnog een mooie dag voor de Nederlandse baanploeg, die inmiddels op drie medailles staat. Het was vooraf de uiterst bescheiden doelstelling van Pieters.

Zondag is de laatste dag van de WK.