AMMAN - De Ethiopische atleet Gebre-egziabher Gebremariam heeft zaterdag in Amman de wereldtitel cross bij de mannen veroverd. Bij de vrouwen viel Hilda Kibet buiten de medialles, ze eindigde als zesde.

De Ethiopische atleet bleef in Jordanië na 12 kilometer de Ugandees Moses Kipsiro in de sprint voor. Het brons was voor Zersenay Tadese uit Eritrea.

Gebremariam nam de wereldtitel over van zijn landgenoot Kenenisa Bekele, die zijn titel wegens een blessure niet kon verdedigen.

Kibet

Voor de Nederlandse Kibet was de keiharde ondergrond van een Jordaanse golfbaan geen voordeel.

Hilda Kibet deed echter zo'n 20 kilometer buiten Amman lang mee in de strijd om de wereldtitel cross.

Uiteindelijk eindigde ze zaterdag als zesde, een plaats lager dan bij haar debuut op de WK cross vorig jaar in Edinburgh. Maar opnieuw was de geboren Keniaanse de beste deelneemster uit Europa.

Kiplagat

De wereldtitel ging zaterdag naar de 22-jarige Keniaanse Florence Kiplagat, die haar krachten beter verdeelde dan landgenote Linet Masai.

De nummer twee van de race over 8000 meter leidde lange tijd het deelnemersveld op de Bisharat Golf Course, maar had geen verweer tegen de sterke eindsprint van Kiplagat.

De Keniaanse, vorig jaar bevallen van een dochter, viel flauw na haar winnende explosie bergop.

''Ik dank God voor deze titel'', stamelde de nieuwe wereldkampioene. Het was voor Kenia de eerste wereldtitel op de cross bij de vrouwen sinds 1994, toen Hellen Chepngeno won.

Florence

Kibet wilde het in Amman in elk geval beter doen dan een jaar eerder in Edinburgh. De topatletes die de laatste jaren de titels verdeelden, ontbraken in Amman.

Kibet behoorde daarom tot de favorieten voor eremetaal. Tot de laatste ronde deed de pupil van Gerard van Lent ook mee om de plakken.

Kibet nestelde zich na de start direct in de eerste groep, maar moest bij een tempoversnelling in de slotfase van Masai de eerste groep laten gaan. Masai, vorig jaar op de Spelen in Peking vierde op de 10.000 meter, ging echter zelf ook 'dood'.

''Ik dacht te winnen, maar zag ineens Florence voorbijstuiven. Zolang de titel maar in bezit is van een Keniaanse'', stelde ze nuchter vast.

Kibet was goed in vorm. Als modderliefhebster wist ze dat de race in Jordanië moeilijk ging worden. ''Het was zwaar'', zei ze over het heuvelachtige terrein van de prestigieuze golfbaan.

Bij de mannen hield Gebre-egziabher Gebremariam de titel in Ethiopisch bezit. Titelverdediger Kenenisa Bekele ontbrak wegens een blessure, maar Gebremariam wachtte in de race over 12 kilometer tot het juiste moment om toe te slaan. Ook hij gebruikte de aankomst heuvelop om weg te sprinten bij zijn collega's.

''Ik weet zeker dat Kenenisa heel blij zal zijn met dit resultaat'', zei hij over zijn illustere landgenoot die als succesvolste crosser uit de geschiedenis in de boeken staat.

Gebremariam troefde in de sprint om goud de Ugandees Moses Kipsiro en Zersenay Tadese uit Eritrea af.