PRUSZKOW - De drie wereldtitels die Nederland vorig jaar veroverde bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Manchester lijken geen vervolg te krijgen.

Teun Mulder (km tijdrit) en Ellen van Dijk (scratch) konden vrijdag in Pruszkow hun onverwachte succes niet voortzetten. Marianne Vos, destijds winnares van de puntenkoers, onbreekt in Polen.

Het blijft daarom toch een beetje treurnis in het Nederlandse kamp waar vertrekkend coach Peter Pieters de moed erin probeert te houden.

Kanis

Hoewel de ploeg hem na dit weekeinde ontvalt, probeert hij de positieve kanten te zien. Vrijdag was dat in ieder geval het optreden van Willy Kanis op de sprint. De Kampense bereikte de halve finales die zaterdag worden verreden.

Dat deed Kanis door in drie heats de Oekraiënse Ljoebov Sjoelika, afgelopen winter winnares van de wereldbeker, uit te schakelen.

Zaterdag vervolgt Kanis haar toernooi tegen de sterke Simona Krupeckaite. De Litouwse was in de kwartfinales te sterk voor Yvonne Hijgenaar, die uiteindelijk zevende werd.

Ploegachtervolging

Diezelfde notering bereikten Levi Heimans, Geert-Jan Jonkman, Arno van der Zwet en Sipke Zijlstra op de ploegachtervolging.

''Gewoon goed gereden'', concludeerde Pieters. Het onderdeel was altijd een van zijn speerpunten.

Teun Mulder haalde donderdag wat druk van de ketel door een bronzen medaille te pakken op het onderdeel keirin, het enige succes van de Nederlandse afvaardiging tot dusverre.

Mulder

Voor Mulder was het toernooi al geslaagd, tot een hernieuwde stunt op de kilometer tijdrit was hij vrijdag niet in staat. Duitser Stefan Nimke, die als eerste eindigde, (1.00,666) bleef buiten bereik. Mulders tijd (1.02,209) was de zesde.

''Ik ging helemaal kapot'', sprak de sprinter uit Zuuk die lang nodig had om van zijn inspanning te herstellen. Na anderhalf van de vier ronden was hij nog de snelste geweest.

''De start ging goed, maar ik kwam niet lekker in mijn slag. Mijn benen liepen vol, zo heftig heb ik dat nog nooit meegemaakt. Vorig jaar deed het ook wel zeer, maar als je wint verdwijnt de pijn spontaan.''

Van Dijk

Ellen van Dijk had twee moeilijke dagen achter de rug met onder meer een mislukt optreden op de individuele achtervolging.

Scratch is vaak een loterij, die haar vorig jaar bij haar debuut wel meteen de hoofdprijs opleverde.

Zo ver kwam het in Pruszkow niet, al was Van Dijk (zesde) er nog dichtbij. Vier ronden voor het einde voerde ze de groep aan.

''Dat was te vroeg, daarna pakte ik het wiel van Gonzalez, de latere winnares. Ik werd alleen te ongeduldig, besloot op twee ronden voor het einde er onder door te gaan.'' Ze betreurde die keuze.

''Maar achteraf is het makkelijk praten. Ik voelde me in ieder geval goed vandaag. Misschien lukt het zondag in de puntenkoers.''

WK baanwielrennen