AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeysters hebben vrijdagavondop de valreep gewonnen van Australië. Met nog tien seconden op deklok haalde Kim Lammers doeltreffend uit: 1-0.

Met de derde zege op rij eindigde Oranje soeverein op de eersteplaats na de groepsronde bij het vierlandentoernooi in Amstelveen.Nederland speelt zaterdagmiddag in de finale opnieuw tegenAustralië. Beide landen waren donderdag al zeker van een plaats inde eindstrijd.

Oranje moest het vrijdagavond tegen Australië, de nummer viervan het WK in Perth (2002), doen zonder de dwingende blikken vanbondscoach Marc Lammers. De Brabander was wegensfamilie-omstandigheden afwezig in Amstelveen. Hij werd op de bankvervangen door de Australische oud-international Alyson Annan, dieal geruime tijd als assistent-trainer bij het Nederlandsvrouwenteam actief is.

Beste kansen

Annan, lid van de Australische ploeg die tussen 1994 en 2000bijna alles won wat er te winnen was, zag haar voormaligeploeggenoten een goede wedstrijd spelen tegen Nederland. Deolympische kampioen dwong zeker in de eerste helft de beste kansenaf. Doelvrouw Clarinda Sinnige, in Amstelveen nog zondertegentreffers, bewees echter eens te meer dat ze is uitgegroeid toteen van de sterkste hockeykeepsters ter wereld.

Haar beste redding verrichtte de goalie van Amsterdam in de 43eminuut, toen ze op katachtige wijze de doorgebroken Harris vanscoren afhield. Een minuutje eerder leverde haar collega Cronk opeen schot van Van der Vaart ook vakwerk af. Kort daarna stuitte dedynamische middenvelder van Oranje opnieuw op de Australischedoelvrouw.

Weinig speeltijd

Nederland miste vrijdagavond scherpte en raffinement om de derdewedstrijd in Amstelveen onder controle te krijgen. Vooral debeslissende eindpass kwam vaak niet aan. De twee strafcorners vanOranje leverden ook al geen treffer op. Topscorer Donners (vijftreffers) kreeg van interim-bondscoach Annan weinig speeltijd eneen andere topaanvalster, Moreira de Melo, kwam helemaal niet inactie.

Toen iedereen zich in het Wagenerstadion al lang en breed hadverzoend met 0-0 zette Oranje voor de laatste keer aan. De balbelandde via de Australische doelvrouw voor de schietgrage stickvan Lammers, die Nederland een late en niet helemaal verdiende zegeschonk: 1-0.