NEW YORK - Pete Sampras stopt met tennis. De 32-jarige Amerikaan, houder van veertien grandslamtitels, maakt dat maandag op de eerste dag van de US Open bekend. Hij geeft dan, voorafgaand aan een speciale ceremonie ter ere van hem, een persconferentie.

In juli gaf hij al aan dat hij niet zou spelen op de US Open. Die mededeling werd algemeen al gezien als het einde van zijn imposante carrière. Sampras speelde al sinds de laatste editie van de US Open, die hij in vier sets won van Andre Agassi, geen wedstrijd meer.

Teken

Vorige maand zei hij, nadat hij zich afmeldde voor het Open Amerikaanse kampioenschap, dat hij het tennis niet genoeg miste om er nog eens vol voor te gaan. "Het missen van de US Open en Wimbledon dit jaar heeft me er niet toe gebracht dat ik weer voluit wil gaan trainen om terug te komen. Dat is volgens mij een teken om ermee te stoppen."

Sampras won in zijn loopbaan 64 toernooien, waarvan veertien grand slams en ruim 43 miljoen dollar aan prijzengeld. Hij sloot zes opeenvolgende jaren, van 1993 tot en met 1998, af als nummer één van de wereld. In totaal was hij 286 weken de beste tennisser van de wereld. De Masters won hij vijf keer.

Roland Garros

De enige prijs die hij nooit won is Roland Garros. Hij haalde slechts één keer de laatste vier op het gravel van Parijs. Na zijn laatste zege, vorig jaar op de US Open, overwoog hij meteen te stoppen. "Dat was een prachtig moment. Een sprookjesachtig einde."

Uiteindelijk wachtte hij nog bijna een jaar tot hij zijn afscheid definitief bekendmaakte.