AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeyers hebben donderdagvond bij de Champions Trophy in Amstelveen de vierde wedstrijd royaal gewonnen. Oranje versloeg Argentinië met 6-3. De treffers van de thuisploeg kwamen op naam van Ronald Brouwer (twee), Matthijs Brouwer, Karel Klaver, Taeke Taekema en Rob Reckers.

Bondscoach Joost Bellaart lijkt met 'zijn' hockeyteam alle kanten op te kunnen. In verband met het naderende Europese kampioenschap in Barcelona, inclusief olympisch ticket voor de winnaar, wisselt de joviale Amsterdammer zich suf bij de Champions Trophy in Amstelveen. Alle linies worden per wedstrijd flink door elkaar gehusseld om roofbouw op de vaste basisspelers tegen te gaan.

Show

De voortdurende veranderingen in het Nederlands elftal hebben tot dusver allesbehalve een negatieve invloed op het spel en de prestaties van Oranje. De olympische kampioen ontpopt zich voor eigen publiek als een doeltreffend showteam. Donderdagavond moest Argentinië eraan geloven: 6-3. Het was de derde zege voor de nog ongeslagen titelhouder, die met tien punten uit vier duels vrijwel zeker is van een plaats in de finale.

Argentinië is een nog vrijwel onbeschreven blad in de Champions Trophy (CT). De Zuid-Amerikaanse ploeg nam in 1987 in Amstelveen (vijfde) voor de eerste en laatste keer deel aan het prestigieuze evenement. Met de achtste plaats bij het olympisch toernooi in Sydney (2000), de zesde plaats bij het wereldkampioenschap in Kuala Lumpur (2002) en de eindzege bij de Champions Challenge 2002, goed voor het ticket voor de CT Amstelveen 2003, toonde Argentinië de nodige progressie in de afgelopen jaren.

Pan-Amerikaanse Spelen

Vorige week veroverde de ploeg van bondscoach Jorge Ruiz ook de titel bij de Pan-Amerikaanse Spelen in de Dominicaanse Republiek. Daarmee stelde Argentinië het olympisch ticket voor Athene 2004 veilig. In tegenstelling tot de Argentijnse vrouwenploeg, die na de succesvolle kwalificatie in Santa Domingo min of meer vakantie viert in Amstelveen, neemt het Zuid-Amerikaanse mannenteam de wedstrijden in het Wagenerstadion wel serieus. Van Pakistan werd weliswaar nipt verloren (5-6), maar Duitsland (3-1) en India (4-2) werden ingerekend.

Angstgegner

Bellaart waarschuwde na de 2-2 tegen Pakistan al voor de passie van de Argentijnen. "Ze hebben hier niets te verliezen. Wij hebben het vaak moeilijk tegen die ploeg. Het is een soort Angstgegner, maar dat is misschien een typering in de verkeerde taal."

Oranje verkeek zich ook op de messcherpe strafcorner van specialist Jorge Lombi, in eigen land door zijn scoringsdrift ook wel Grand Lombi of Mr. Gol Lombi genoemd. De topscorer van Sydney (13 treffers) knalde zowel uit de eerste (2-2) als uit de tweede strafcorner (3-3) van Argentinië raak. Daarmee bracht de oud-speler van Klein Zwitserland zijn totaal in Amstelveen op acht doelpunten.

Na rust

Mede door de defensieve fouten kon Oranje in de eerste helft (3-3) geen afstand nemen van de Zuid-Amerikanen. Na de rust verzekerde de ploeg van Bellaart zich echter resoluut van de overwinning. Een schitterende solo van Klaver betekende 4-3 en een strafcornervariant, met Ronald Brouwer als afmaker, leverde 5-3 op. Eerder had de 24-jarige spits van HGC met een vliegend schot ook al voor 1-1 gezorgd. Reckers schoot de eindstand op het scorebord: 6-3.