ARNHEM - Vitesse gaat jaarlijks 4,5 miljoen euro bezuinigen. Dat heeft interim-directeur T. Mommers donderdag bekendgemaakt. De noodlijdende voetbalclub moet snijden in de loonkosten van de spelersgroep. Daarnaast wordt de helft van het overige personeel ontslagen. De harde maatregelen zijn nodig om het voortbestaan van Vitesse te garanderen.

De bezuinigingen treffen alle onderdelen van de Arnhemse voetbalclub. Mommers wil op jaarbasis anderhalf miljoen euro bezuinigen op loonkosten van de spelers. De interim-directeur wil daartoe de contracten van de spelers openbreken en bovendien verlengen. Het is niet de bedoeling dat er nog spelers vertrekken bij Vitesse. Recent vertrokken Theo Janssen en Bob Peeters naar andere clubs. Voor hen komt geen vervanging.

Niet-voetballend personeel

De bezuinigingsoperatie betekent verder het ontslag voor bijna de helft van het niet-voetballend personeel van Vitesse. Volgens Mommers heeft de club met 59 mensen relatief veel werknemers in dienst. Voor de vertrekkende mensen wordt een sociaal plan opgesteld. Het ontslag moet eveneens een besparing van anderhalf miljoen euro opleveren. Daarnaast gaat Vitesse anderhalf miljoen euro bezuiningen op overige kosten. Mommers: "We zullen iedere uitgave heroverwegen."

De maatregelen zijn nodig voor het voortbestaan van Vitesse, aldus de directeur. Hij denkt dat met name de contractonderhandelingen met de spelers moeilijk worden. De club kende onlangs financiële tegenvallers in de vorm van achterblijvende kaartverkoop en het wegblijven van een hoofdsponsor. Ook brachten sommige besparingen niet genoeg op. Inmiddels heeft de club een nieuwe hoofdsponsor gevonden in de reisorganisatie Sunweb.

Sluitend

Vitesse moet een sluitende begroting hebben, wil de club financiële steun krijgen van de gemeente Arnhem. De gemeenteraad praat binnenkort over een lening van 4,6 miljoen euro aan Vitesse. De lening is onderdeel van een gemeentelijk reddingsplan voor Vitesse en stadion Gelredome.

Mommers wilde donderdag geen uitspraken doen over de contacten met Karel Aalbers, die zegt voor 2 miljoen euro aan sponsors op zak te hebben. Vitesse eiste vorige week al duidelijkheid van de oud-voorzitter. Het is echter nog steeds onduidelijk of Aalbers de geldschieters ook daadwerkelijk heeft.