HILVERSUM - Hans Blankert, de voorzitter van de nationale sportkoepel NOCNSF, gaat akkoord met uitzending van bobsleeër Arend Glas naar de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Dat indien Glas zich weet te kwalificeren in de daarvoor aangewezen wedstrijden.

De voorzitter vond de maandag afgelegde verklaring van Glas dat hij volledig afstand heeft genomen van zijn verleden voldoende. "De banden met de extreem-rechtse partij CP'86 dateren van 1993 en . Dat is lang geleden", zei Blankert dinsdagmorgen in KRO's Ontbijt TV.

Blankert

"Glas heeft nadrukkelijk afstand genomen en dat is wat mij betreft voldoende", aldus Blankert die ook vond dat hij niemand kan verbieden er bepaalde ideeën op na te houden."

Opspraak

Bobsleeër Arend Glas kwam maandag in opspraak door (vroegere) banden met de inmiddels verboden extreem-rechtse partij CP'86. Minder dan een maand voor de Olympische Spelen werden NOCNSF en de bobsleebond BSBN

Glas gaf toe in het verre verleden vanuit politieke interesse en jeugdige nieuwsgierigheid wel contact te hebben gehad met groeperingen met extreem-rechtse denkbeelden. Het was lang geleden en ze hadden geen enkele betekenis voor hem.

Onderzoek

De uitspraken van Blankert betekenen niet dat het onderzoek van NOCNSF naar het verleden Glas is afgerond. Een woordvoerster liet dinsdag weten dat technisch directeur Joop Alberda nog altijd in Italië is om met Glas de kwestie door te nemen. "Dat hij publiekelijk afstand heeft genomen van zijn verleden is voor ons wel cruciaal", aldus de woordvoerster.

"Toch zijn we de belangrijke hoofdstukken in het Olympic Charter en de Code of Ethics nog aan het bekijken. We willen maximale zorgvuldigheid betrachten."

Olympic Charter

Het Olympic Charter spreekt uit dat iedere atleet zijn eigen politieke overtuiging en geloof mag hebben. In de Code of Ethics van het IOC wordt gesteld dat Nationale Olympische Comités geen onderscheid mogen maken tussen deelnemers op grond van onder andere politieke overtuiging.

Bobsleebond

De bobsleebond neemt voorlopig genoegen met de verklaring van Glas. "Nu Arend Glas zich uitdrukkelijk schriftelijk heeft gedistantieerd van het ultrarechtse gedachtegoed, heeft de BSBN geen redenen om hem, indien de prestaties daartoe aanleiding geven, niet bij NOCNSF voor deelname aan de Olympische Winterspelen voor te dragen", zegt de bond in een officiële verklaring.

Als mocht blijken dat Glas, die maandag zijn verklaring aflegde, niet de waarheid heeft gesproken of dat er nog leemtes zijn, kan dat "afhankelijk van de aard daarvan leiden tot niet voordragen of het intrekken van de voordracht", laat de bond verder weten.

Vliegenthart

Staatssecretaris Vliegenthart van Sport zal zich voorlopig onthouden van een oordeel over het verleden van Glas. De PvdA-bewindsvrouw wacht het onderzoek van NOCNSF naar diens banden met de inmiddels verboden extreem-rechtse partij CP'86 af.

Vliegenthart stelde dinsdag in Amsterdam dat NOCNSF het onderzoek voortvarend aanpakt. Ze noemde het verstandig dat de organisatie onmiddellijk een vertegenwoordiger heeft gestuurd naar Cortina d'Ampezzo om met Glas en andere bobsleeërs te praten.

/SPORTBobsleeër had banden met extreem-rechtse partij