VANCOUVER - De Nederlandse schaatsers zijn overwegend positief na hun eerste training op de Richmond Olympic Oval, de baan waar over elf maanden de olympische titels worden vergeven.

Volgens Sven Kramer is het ijs te vergelijken met dat van Hamar, terwijl het uiterlijk van de Oval Marianne Timmer doet denken aan Turijn. ''Alleen is deze hal iets mooier, vooral dankzij dat houten dak.''

Vier jaar geleden was de olympische baan van Turijn nog een bouwput, toen de organisatie het testevenement (destijds een wereldbekerwedstrijd) organiseerde.

Stof

Overal lag stof, waardoor de ijzers van de schaatsen in korte tijd bot werden. De Canadezen lijken daarentegen al helemaal klaar voor de Spelen.

''Als je kijkt naar het tijdsbestek waarin ze met het ijs bezig zijn, hebben ze een goede vloer neergelegd'', meent Kramer.

''Of ik al kippenvel kreeg toen ik hier kwam? Nee, joh. Je moet het ook niet specialer maken dan het is. Dat komt volgend jaar wel.''

Lichte irritaties

Dat de organisatie de WK afstanden beschouwt als een testevenement zorgt ook voor lichte irritaties. Zonder accreditatie blijven alle deuren gesloten.

Schaatsers mogen na de training niet direct naar de kleedkamer maar moeten verplicht door de mixed zone (waar een handvol Nederlandse journalisten staan) en op bepaalde plekken langs de baan mogen geen mensen staan, terwijl dat 3 meter verderop wel is toegestaan.

Overdreven

''Het is wel een beetje overdreven'', vindt ook Ireen Wüst. ''Zo doen alsof de Olympische Spelen al zijn begonnen, terwijl we pas op de maandag voor de WK afstanden zitten.''

Toch zijn de schaatsers overwegend positief. Het ijs verkeert in prima staat en het uiterlijk van de hal bevalt. ''En het is natuurlijk gaaf dat je weet dat hier volgend jaar de Spelen zijn'', besluit Timmer.