ANAHEIM - De Nederlandse turnsters die momenteel in Anaheim verblijven voor de WK, mogen van de turnbond KNGU tot en met komend weekeinde niet meer met journalisten praten. De teamleiding vindt dat de rust in de ploeg moet wederkeren met het oog op de individuele finales die Suzanne Harmes vrijdag en zondag nog moet afwerken.

"We willen dat het hele team haar helpt op weg naar haar finales", verklaart topsportcoördinator Willem Veldman namens de turnbond het spreekverbod. "Dinsdag dreigde het team uiteen te vallen, dat willen we voorkomen. Suzanne is in bloedvorm, ze traint goed, we hadden de angst dat het met het team fout zou gaan. Omdat de anderen niet meer in actie hoeven te komen, waren ze vrij. Het ging versnipperen. Daarom hebben we afgesproken weer als team te functioneren. Samen in de bus, samen naar de hal, samen trainen. Alles om Suzanne te steunen."

Dat de turnsters niet meer mogen antwoorden op vragen van de pers, heeft volgens oud-bondscoach Veldman te maken met de lage klassering in de landenwedstrijd. "De berichten die daarover uit Nederland doorkomen, zijn niet leuk. Niet voor de verliezers, maar ook niet voor die ene winnaar die we nog hebben."

"Die meiden gaan er onderling over praten en dan kan het toch mis gaan. Zij hebben dit nog niet meegemaakt, ze zijn gewend te winnen. Nu hebben ze een tik gehad en de reacties die daarop komen, leiden tot commotie. Dat willen we niet in de ploeg hebben."