LA CHAPELLE-SAINT-URSIN - Heinrich Haussler heeft maandag de tweede etappe van Parijs-Nice gewonnen.

De Duitse wielrenner won na 195,5 kilometer, tussen Saint-Brisson-sur-Loire en La Chapelle-Saint-Ursin, de massasprint.

De Brit Mark Renshaw eindigde als tweede, voor de Italiaan Mirco Lorenzetto en de Nederlander Tom Veelers.

Contador

De Spaanse leider Alberto Contador was in de slotfase betrokken bij een valpartij, maar het incident deed zich voor binnen de laatste 2 kilometer van de koers.

Daardoor kreeg Contador, die arriveerde op ruim anderhalve minuut, geen tijdsaftrek in het klassement.

Rooijakkers

De etappe werd mede bepaald door de Nederlander Piet Rooijakkers. De coureur van Skil-Shimano zette met drie anderen een vlucht op die op het hoogtepunt ongeveer zeven minuten voorsprong had op het peloton.

De groep werd echter bijgehaald en Rooijakkers kwam uiteindelijk ver achter het peloton over de streep.

Langeveld

Dat gold ook voor Raborenner Sébastian Langeveld, die wegens rugklachten het peloton op 30 kilometer van de finish moest laten gaan. Hij kwam aan op bijna tien minuten.

''Vermoedelijk zijn het nog naweeën van zijn val in Omloop Het Nieuwsblad'', zei Raboploegleider Erik Dekker maandag.

Nekpijn

''Daags erna klaagde hij in Kuurne-Brussel-Kuurne over nekpijn. De afgelopen week heeft Sébastian in gemiddeld tempo getraind en dat ging goed. Maar zondag in de tijdrit begon het weer licht op te spelen. Vandaag ging het tijdens de rit in zijn rug- en bekkenstreek steeds vaster zitten.''

Team-ostheopaat

Dekker heeft meteen team-ostheopaat Björn Vanmelkebeke laten overkomen. Die zou in eerste instantie pas donderdag aankomen.

Hij verwacht echter niet dat de rugklachten een vroegtijdig einde betekenen voor Langeveld in Parijs-Nice. ''Ik ga er vanuit dat het wel goed komt met Sébastian.''

Ploeggenoot Joost Posthuma was betrokken bij de massale valpartij in de slotfase. Posthuma, die volgens de Raboploeg niet helemaal fit is, arriveerde in gezelschap van onder anderen Contador.

Haussler

Ritwinnaar Haussler hield zich in de tussentijd met heel andere zaken bezig. De Duitser met Oostenrijkse ouders won eerder dit seizoen al twee massasprints in de Ronde van de Algarve.

Bij de nieuwe formatie Cervélo ontwikkelt Haussler zich onder de vleugels van ploegleider en oud-spurter Jean-Paul van Poppel.

Milaan-San Remo

Het is de vraag of Haussler ook kan meedingen naar de eindzege in Milaan-San Remo, een koers van een andere categorie. ''Ik ga mijn best doen'', zei de winnaar maandag.

''Het was mijn doel in Parijs-Nice een rit te winnen. Dat is nu al gelukt, vanaf nu begint de voorbereiding op Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen.''