ANAHEIM - De Amerikaanse vrouwenploeg heeft woensdag bij de wereldtitelstrijd turnen in Anaheim het goud veroverd op de meerkamp. Het team bleef voor het uitzinnige publiek in 'Arrowhead Pond' olympisch- en wereldkampioen Roemenië voor. Brons was verrassend voor Australië.

Rusland, dat bij de laatste WK en de Olympische Spelen in 2000 zilver won, viel deze keer tegen. De ploeg werd slechts zesde. China (vierde) en Spanje (vijfde) bleven de Russinnen nog voor. Oekraïne en Brazilië werden zevende en achtste. Nederland had zich door de zestiende plaats in de kwalificaties niet geplaatst voor de eindstrijd.

Ongelooflijk

"Ongelooflijk", jubelde de Amerikaanse bondscoach Jim Chudy toen het goud binnen was. "Niet te beschrijven. Dit is de ultieme ervaring." Tasha Schwikert, die zelf in actie moest komen, sprak over de sterke onderlinge band in het team. "We waren best angstig", zei ze over het optreden in de volle ijshockeyhal, voor eigen publiek. "Maar toen het erop aankwam, waren we een eenheid."

Roemenië

De voorsprong van de Amerikaansen op Roemenië was groot. Voor de winnaars waren er 112,573 punten, de Roemeensen volgden op gepaste afstand: 110,833. De titel van de VS is mede ingegeven door het thuisvoordeel en de wilskracht. "We hebben alle pech van de wereld gehad", verwees Chellsie Memmel naar het rampweekeinde aan het begin van dit toernooi.

Klachten

Toen vielen twee van de toppers met gezondheidsklachten uit, Ashley Postell en Courtney Kupets. Hun afwezigheid valt te vergelijken met het ontbreken van Verona van de Leur en Renske Endel aan Nederlandse zijde. Dat de Amerikaanse ploeg in de breedte echter niet kapot te krijgen viel, bewezen de overgebleven turnsters. "Het zat ons nogal tegen", gebruikte Hollie Vise een understatement. "Ik kan niet geloven dat we echt hebben gewonnen".