GELSENKIRCHEN - Schalke 04 trainer Fred Rutten mag ondanks tegenvallende resultaten voorlopig aanblijven. Manager Andreas Müller is wel weggestuurd. Dat heeft het bestuur van de Duitse voetbalclub maandag besloten.

Rutten verruilde begin dit seizoen FC Twente voor Schalke. "Zijn baan staat niet ter discussie'', zei Tönnies maandag. Met een nieuwe manager wordt geen haast gemaakt.

Rutten neemt een aantal taken van Müller over en het is niet uitgesloten dat de Nederlander de rest van het seizoen een dubbelfunctie krijgt.

Müller

"Müller is met vakantie gestuurd. We hebben hem nadrukkelijk aangeraden zelf ontslag te nemen. Maar dat heeft hij geweigerd'', aldus Clemens Tönnies, voorzitter van de raad van commissarissen.

Müller (46) was bijna 21 jaar aan de club uit Gelsenkirchen verbonden. Eerst als profvoetballer, daarna als teammanager en sinds 2006 als manager. Zijn visie kwam niet meer overeen met die van het bestuur. "Op een aantal cruciale punten kwamen we er niet meer uit'', verklaarde Tönnies.

Aankoopbeleid

Müllers aankoopbeleid kreeg bijvoorbeeld een hoop kritiek. Grote aankopen als Carlos Grossmüller en Ze Roberto flopten. Ook Jefferson Farfan (PSV) en Orlando Engelaar (FC Twente), die voor 10 en 5,5 miljoen werden gehaald, voldeden tot nu toe niet aan de verwachtingen.

Schalke staat momenteel negende in de Duitse Bundesliga en werd onlangs uitgeschakeld voor de UEFA Cup en de Duitse beker.