BEEKBERGEN - Turnster Marrit Ewald is toegevoegd aan de selectie voor de Europese kampioenschappen, begin april in Milaan.

Dat heeft topsportmanager Hans Gootjes van gymnastiekbond KNGU maandag bekendgemaakt.

Ewald kreeg de voorkeur boven Suzanne Harmes die zondag in de tweede EK-kwalificatiewedstrijd niet kon overtuigen.

Ewald, 16 jaar en turnend voor Sportstad Heerenveen, vormt een kwartet met Wyomi Masela, Mayra Kroonen en Lieke Wevers. De teleurgestelde Harmes is reserve.

Mannen

Bij de mannen werden Herre Zonderland, Anthony van Assche en Carlo van Minde aan de selectie toegevoegd.

Eerder plaatsten Yuri van Gelder, Jeffrey Wammes en Epke Zonderland zich al voor Milaan.

Sceptisch

Harmes, de enige Nederlandse turnster op de Spelen van Peking, was zondag al sceptisch over haar kansen.

Ze behoorde niet tot de beste drie meerkampsters die zich rechtstreeks plaatsten, in de rangschikking moest ze ook Ewald voor zich dulden.

Rugblessure

''Ik zou het kunnen begrijpen als ze mij niet selecteren'', meldde ze na een optreden waarin ze gehinderd werd door een rugblessure. Ze turnde aangepast op brug en sprong maar faalde op vloer, normaal haar beste onderdeel.

''Ik kan veel meer, dat heb ik in het verleden laten zien'', zei ze. Resultaten uit het verleden boden echter geen garantie.

Stoppen

Maandag sprak ze voor de camera's van de NOS over gebrek aan vertrouwen: ''En ik ga bedenken wat ik nu echt wil. Er bestaat een grote kans dat ik ermee stop.''

Harmes wordt na het verliezen van haar A-status bij NOCNSF tot en met de EK financieel ondersteund door de KNGU.

Als ze al doorgaat wordt ze parttime turnster, zei ze zondag al: ''Ik zal er een baantje bij moeten gaan zoeken.''

Lastige afweging

''Het was een lastige afweging'', legde Gootjes maandag uit, ''De aanwijsplek kon op een aantal manieren worden ingevuld.

Een overweging was een toestelspecialiste aan te wijzen, maar tijdens de kwalificatiewedstrijden hebben die niet het gewenste niveau getoond.

Objectief

Daarop hebben we objectief de resultaten naast elkaar gelegd. Marrit heeft het beter gedaan dan Suzanne, ze was de vierde meerkampster. We kennen de verdiensten van Suzanne maar dat heeft de doorslag geven.''