AMSTERDAM/HELLENDOORN - De strijd om de EK-tickets leverde zondag met name bij de vrouwen enkele verrassingen op.

De drie turnsters die zich in Amsterdam rechtstreeks plaatsten - Wyomi Masela, Mayra Kroonen en Lieke Wevers - maken begin april in Milaan hun debuut op het Europese podium.

Suzanne Harmes moet hopen dat gymnastiekbond KNGU de nog te vergeven aanwijsplek aan haar gunt.

Mannen

Bij de mannen wisten Jeffrey Wammes, Epke Zonderland en Yuri van Gelder zich na het eerste meetmoment twee weken geleden al zeker van deelname.

Wammes

Wammes won zondag in Hellendoorn de meerkamp, opmerkelijk was het optreden van tweedejaarsjunior Bart Deurloo. Met een score van 82,800 vond hij zich terug tussen senioren als Herre Zonderland, Anthony van Assche en Carlo van Minde.

De bond maakt maandag haar keuze.

Harmes

Suzanne Harmes miste de eerste kwalificatiewedstrijd door een rugblessure en bleek twee weken later nog niet geheel hersteld.

''Op sprong en brug heb ik een aangepaste oefening geturnd, op vloer heb ik het gewoon verprutst'', zei de tegenwoordig in Heerenveen trainende turnster, die tot en met het EK financieel wordt ondersteund door de KNGU nu ze niet langer de A-status heeft van NOCNSF.

Masela

Wyomi Masela, de jongere zus van de aan de knie geblesseerde Tahnee, behaalde net als tijdens het eerste meetpunt de hoogste score (55,250) na vier toestellen.

Mayra Kroonen verraste met haar geslaagde comeback. De 20-jarige ALO-studente nam in 2003 nog deel aan de WK in Anaheim maar stopte twee jaar later wegens een zware knieblessure.

Kroonen

Kroonen besloot na een sterk optreden op eerste-divisieniveau toch maar weer te kiezen voor topsport, hoewel ze niet meer dan vijftien uur per week traint. Deels bij Turning Spirit in Amsterdam, deels bij Pro Patria.

''Dertig uur trainen kan en wil ik niet meer. Het gaat er om dat je efficiënt traint.''

Aanwijsplek

Behalve Harmes zijn ook Sanne Wevers, Marrit Ewald en Fieke Willems nog in beeld voor de aanwijsplek.

Sanne Wevers, indien fit medaillekandidaat op balk, is amper hersteld van een armblessure en kwam in Amsterdam alleen uit op haar favoriete onderdeel. Dat werd een tegenvallend optreden, ze stapte van het toestel na een mislukte drievoudige schroef.

''Eigenlijk is dit een opbouwwedstrijd, ik was al blij dat ik hier kon meedoen'', zei de specialiste die vorig jaar in de wereldbeker indruk maakte.