ENSCHEDE - Door een late treffer van Blaise N'Kufo heeft FC Twente zondag gelijkgespeeld tegen PSV, 1-1.

De Zwitser scoorde in blessuretijd. Lang leidde PSV in de Veste door een treffer van Balazs Dzsudzsak.

FC Twente behield daardoor zijn voorsprong van negen punten op PSV. Beide clubs strijden voor een plaats bij de beste vier van de eredivisie, goed voor plaatsing voor Europees voetbal. FC Twente is nu zestien duels ongeslagen.

Tegenslag

Voor PSV was het de tweede opeenvolgende tegenslag in extra tijd. Vorige week al werd na meer dan 90 minuten een punt weggegeven tegen SC Heerenveen (2-3).

''Dat is heel kostbaar'', zei Dwight Lodeweges, de coach. ''We hebben in Enschede veel goed gedaan. Alleen was er aan het eind te veel balverlies. Dat heeft ons de winst gekost.''

FC Twente

FC Twente was in het eerste deel de betere. Het leidde tot een paar kansjes. Cheick Tioté schoot na een fraaie solo over. Doelman Andreas Isaksson greep goed in bij een poging van Marko Arnautovic.

PSV had bovendien de mazzel dat scheidrechter Roelof Luinge een handsbal van Ola Toivonen als niet opzettelijke beoordeelde. Anders had de thuisclub in de 43e minuut een strafschop gekregen.

Dzsudzsak

Voor PSV kreeg Balazs Dzsudzsak twee aardige mogelijkheden. De Hongaar creëerde ze zelf met fraaie acties. Steeds stond Sander Boschker in het Twentse doel op zijn plaats.

Het duel mocht 'beladen' worden genoemd. Vooraf had PSV-directeur Jan Reker de tegenstander beschuldigd van (opzettelijke) competitievervalsing. FC Twente kon zaterdag op het geplande aanvangstijdstip geen veld opleveren en kreeg een dag uitstel.

Grasmat

Reker suggereerde dat de club bewust aanstuurde op vertraging, om extra rust te krijgen na de zware midweekse programma's. De Twentse spelers vonden dat onzin. ''We hebben zoveel wedstrijden in de benen, die ene dag maakt dan ook niets meer uit'', zei Boschker.

De ontmoeting met PSV was voor FC Twente de vierde in tien dagen, alle op eigen veld. PSV heeft dit seizoen weinig hinder van dergelijke zware sessies, na vroegtijdige uitschakeling in beker en Europa Cup.

Vertrouwen

Trainer Steve McClaren van FC Twente: ''In het tweede deel hadden we duidelijk fysieke problemen. De laatste weken zijn slopend geweest. De late gelijkmaker toont echter dat de speler mentaal nog heel scherp zijn. Dat geeft vertrouwen voor de komende weken.''

Openingstreffer

PSV was na de hervatting wat sterker. Dat leidde in de 63e minuut tot de openingstreffer van Eindhovense makelij.

Dzsudzsak reageerde attent op een snel genomen vrije trap van Edison Mendez en schoof de bal beheerst langs Boschker. Even was de concentratie aan Twentse kant onvoldoende geweest.

N'Kufo

Het leek daarbij te blijven. In blessuretijd echter maakte N'Kufo zijn 101e eredivisiedoelpunt voor FC Twente, op aangeven van Eljero Elia.

Sancties

Voorzitter Joop Munsterman van FC Twente verwacht niet dat de tuchtcommissie van de KNVB sancties tegen zijn club treft vanwege het voorval met de grasmat. ''Pure overmacht'', zei Munsterman.

Munsterman: ''Op zich was er tussen donderdag en zaterdag tijd genoeg om de zaak in orde te krijgen. Maar in Enschede viel vrijdag 25 milliliter regen, in de rest van het land amper vier. Dat was echt niet te voorzien.''

FC Twente - PSV