BREDA - Feyenoord doet nog volop mee in de strijd om een plaatsje in de play-offs. De ploeg van interim-trainer Leon Vlemmings behaalde zondag een zwaarbevochten overwinning bij cupfighter NAC Breda: 1-2.

Daarmee profiteerden de Rotterdammers optimaal van de fysieke en mentale vermoeidheid bij de Brabantse ploeg, die afgelopen donderdag nog het favoriete AZ uit het bekertoernooi kegelde.

Vlemmings, voormalig assistent-trainer van NAC, sprak in zijn voorbeschouwining op het duel van een ''laatste strohalm'' die zijn ploeg in Breda moest grijpen. Anders zou Europees voetbal niet meer haalbaar zijn voor Feyenoord.

FC Strohalm

Cynische supporters, moe van alle sportieve, financiële en bestuurlijke perikelen dit rampseizoen, doopten hun favoriete club prompt om in 'FC Strohalm'.

Feyenoord begon hoopgevend in Breda. Roy Makaay had al na amper vijftig seconden de 0-1 op zijn schoen. De voormalige topscorer, die op 299 officiële treffers in zijn loopbaan staat, schoot knullig naast. Ook Andwélé Slory, de vervanger van de geblesseerde Diego Biseswar (knie), en Jon-Dahl Tomasson misten in de sterke beginfase van de Rotterdammers goede kansen.

Slordig

NAC, dat slordig en passief opende, kwam halverwege de eerste helft goed in de wedstrijd. Nourdin Boukhari deed de eerste doelpoging.

De aanvaller dwong doelman Rob van Dijk met een kopbal tot een fraaie redding. De 40-jarige veteraan verving Henk Timmer, die zich met een knieblessure moest afmelden voor het duel.

Kevin Hofland

Na een halfuur moest Kevin Hofland per brancard het veld verlaten. De centrale verdediger van Feyenoord kwam ongelukkig en hard ten val op zijn achterhoofd na een kopduel. Daarbij raakte hij even buiten bewustzijn. Met nog onbekend letsel werd Hofland naar het ziekenhuis gebracht.

De eerste onderzoeken wezen geen zwaar letsel uit. ''Het gaat goed met Kevin'', liet interim-trainer Leon Vlemmings na afloop weten. ''Er lijkt niets ernstigs met hem aan de hand. Hij maakte een rake smakker, het leek een soort salto achterover. Kevin moet nog wel even bij de neuroloog langs. Maar voorlopig zijn er bij hem geen rare dingen geconstateerd.''

Zijn vervanger Kelvin Leerdam vestigde vrij snel alle aandacht op zich. Hij tikte in de 42e minuut de solerende Kees Kwakman aan. Arbiter Wiedemeijer zag er een strafschop in. Donny Gorter schoot van elf meter foutloos in, 1-0.

Goede combinatie

Dankzij Georginio Wijnaldum kwam Feyenoord na de pauze vlug op 1-1. Na een goede combinatie met zijn generatiegenoot Leroy Fer tikte de tiener doeltreffend in, 1-1. Met de gelijkmaker vierde Wijnaldum zijn nieuwe contract (tot medio 2012) dat hij afgelopen vrijdag in De Kuip ondertekende.

Tien minuten later kopte de talentvolle jongeling in riante positie de bal net over de lat. Wijnaldum miste in de slotfase opnieuw. Dat deed Tomasson kort daarna op aangeven van Van Bronckhorst niet: 1-2.

In de resterende minuten ontsierden enkele opstootjes de verder redelijk sportieve wedstrijd. Lurling (ex-Feyenoord) liet in de extra tijd nog een dot van een kans op de verdiende gelijkmaker liggen.

ZIE OOK:

Hofland ‘knock-out’ van het veld
Vlemmings: We zijn weer één club
Maaskant: Ons veld kon er niet uit