NIJMEGEN - De bekernederlaag tegen NAC Breda en de klap waarmee doelman Sergio Romero zichzelf vervolgens voor lange tijd uitschakelde, hebben hun sporen achtergelaten bij AZ.

De nummer één van de eredivisie voetbalde zondag in het duel met NEC vooral tegen zichzelf, maar kon na afloop toch weer drie punten toevoegen aan het totaal.

Kew Jaliens voorkwam kort na rust met een rake kopbal dat het aangeslagen AZ een teleurstellende week dramatisch zou afsluiten: 0-1.

Droom

AZ zag donderdag de droom op de dubbel vervliegen door een nederlaag in de kwartfinales van het bekertoernooi tegen NAC (1-2). Romero kon na afloop zijn frustraties niet de baas blijven.

De Argentijnse doelman sloeg uit woede - mede om zijn flater bij de gelijkmaker van Nourdin Boukhari - zijn hand stuk op de kleedkamermuur. Romero komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie voor AZ en zijn ploeggenoten leken die klap zondag nog niet te boven.

Geslaagde combinaties

De bezoekers waren in het Goffert-stadion nauwelijks op geslaagde combinaties te betrappen. NEC besefte al snel dat er wat te halen viel tegen de schier onaantastbare koploper van de eredivisie.

Dennis Rommedahl toonde aan dat Simon Poulsen, de gelegenheidslinksback van AZ, moeite heeft om zich staande te houden zodra hij een echte flankspeler tegenover zich heeft. De Deense rechtsbuiten bezorgde zijn landgenoot een lastige middag en stond geregeld aan de basis van een gevaarlijke NEC-aanval.

Didulica

Doelman Joey Didulica, de vervanger van Romero, moest na twaalf minuten voor de eerste keer handelend optreden bij een schot van Jhonny van Beukering.

De geboren Australiër had ruim twee jaar moeten wachten op zijn rentree in een competitiewedstrijd van AZ, nadat hij lang niet in staat was geweest om te voetballen door een hoofdblessure. Didulica greep even later ook goed in toen Rommedahl zich in het strafschopgebied had ontdaan van Poulsen.

Fatsoenlijke aanval

AZ slaagde er nauwelijks in tot een fatsoenlijke aanval te komen en het was dan ook niet verwonderlijk dat het enige doelpunt van de wedstrijd voortkwam uit een dood spelmoment.

Jaliens kopte de bal kort na rust op aangeven van Demy de Zeeuw achter Gabor Babos (0-1). In de eerste helft was de verdediger in een identieke situatie een stuk minder koelbloedig. Op slechts vier meter van het doel schoot Jaliens hoog over.

Furieus

NEC ging in het resterende half uur nog furieus op zoek naar de verdiende gelijkmaker, kreeg ook kansen via Van Beukering en Bas Sibum, maar mede door sterk keeperswerk van Didulica bleef AZ overeind.

Spits Graziano Pellè liet bovendien na om de wedstrijd al in een vroeg stadium in het voordeel van AZ te beslissen. De Italiaan, vorige week tegen FC Groningen nog twee keer trefzeker, toonde zich alleen voor Babos weer eens weinig effectief.

Koppositie

Ook met dank aan PSV heeft AZ zondag de koppositie in de eredivisie verstevigd.

De Alkmaarders wonnen met 0-1 bij NEC en zagen later op de middag PSV bij nummer twee FC Twente gelijkspelen (1-1). Daardoor staat AZ nu elf punten voor op FC Twente en zelfs veertien op Ajax, dat niet verder kwam dan 1-1 bij ADO Den Haag.
 

ZIE OOK:

Van Gaal woest op voetbalbond
‘Belangrijke zege in deze fase’
Didulica gelooft in zichzelf