AMILLY - Alberto Contador heeft zondag de proloog van Parijs-Nice gewonnen. De Spaanse wielrenner was in Amilly zeven seconden sneller dan nummer twee Bradley Wiggins uit Groot-Brittannië.

De Nederlander Joost Posthuma eindigde op het parkoers over 9,3 kilometer als zesde. Hij gaf achttien seconden toe op Contador.

De winnaar van de Tour in 2007 was verrast door zijn eerste plaats: ''Het was een vlak parkoers en er deden specialisten mee. Ik ben zeker niet de beste tijdrijder ter wereld. Maar ik voelde me vandaag goed, dat wel. Nu wordt het zaak de leiderstrui vast te houden, liefst tot volgende week zondag als we in Nice arriveren.''

Sanchez

De Spanjaard van Astana krijgt concurrentie van onder anderen zijn landgenoot Luis Leon Sanchez. De coureur van Caisse d'Epargne gaf negen seconden toe en werd derde.

Rabo's Spaanse kopman Juan Manuel Garate eindigde op de 45e plaats, op 41 seconden van Contador. ''Het verschil met Contador is groot, maar dat met de andere klassementsrenners blijft binnen de perken'', oordeelde ploegleider Erik Dekker. ''Garate is geen supertijdrijder en helemaal niet op een korte afstand als vandaag'', zei hij op de website van de Raboploeg.

Tevreden

Over Posthuma was Dekker tevreden, hoewel er misschien meer had ingezeten: ''Vooraf had ik voor de zesde plaats getekend. Nu zeg ik dat Joost pech had met het weer. Op een droog parkoers komt hij misschien net iets dichterbij. Joost rijdt helemaal niet graag in de regen. De laatste keer was op het WK in Salzburg, toen viel hij. De schrik zat er daarom goed in. In de bochten hebben we een paar seconden laten liggen'', vond Dekker.