BENIDORM - Spanje heeft de eerste ronde in de wereldgroep van de Daviscup goed doorstaan. Rafael Nadal zette de titelverdediger zondag op een beslissende 3-1-voorsprong in het duel met Servië.

De nummer een van de tenniswereld versloeg op Spaanse bodem in Benidorm in drie sets Novak Djokovic: 6-4 6-4 6-1.

Spanje was zaterdag op een 2-1-voorsprong gekomen door zeges in het enkelspel van Nadal en David Ferrer. Nadal deklasseerde Janko Tipsarevic en Ferrer trakteerde Djokovic op een nederlaag. Servië kwam terug in de wedstrijd dankzij de winst van Nenad Zimonjic en Viktor Troicki in het dubbelspel.

Ferrer

Djokovic was tegen Nadal minder slecht dan tegen Ferrer, maar de nummer drie van de wereld was niet opgewassen tegen de superieure slagenwisselingen van de Mallorcaan. Nadal boekte al zijn twaalfde achtereenvolgende Daviscup-zege in het enkelspel.

Spanje speelt in de kwartfinales tegen Duitsland. Nicolas Kiefer bezorgde de Duitsers in de wedstrijd tegen Oostenrijk het derde en beslissende punt. In Garmisch-Partenkirchen versloeg hij Jürgen Melzer met 7-6 (3) 6-4 6-4.

Middelkoop

De Nederlandse tennissers hebben zondag ook de vierde wedstrijd in het Daviscupduel met Argentinië verloren. Martin Vassallo Argüello was met 6-2 6-4 te sterk voor Matwé Middelkoop. De Argentijnen beslisten de ontmoeting zaterdag al in hun voordeel door in het dubbelspel hun derde overwinning te pakken.

Middelkoop speelde in Buenos Aires zijn eerste duel. Jesse Huta Galung en Thiemo de Bakker maakten vrijdag hun opwachting in de enkelpartijen. Middelkoop kwam in de tweede set op een 3-0-voorsprong, maar moest deze marge toch weer uit handen gegeven. Vassallo Argüello liep daarna uit naar 6-4.