DOETINCHEM - De Graafschap mag na zaterdag weer voorzichtig denken aan een langer verblijf in de eredivisie.

 Luuk de Jong bezorgde de Doetinchemmers in de strijd tegen degradatie een belangrijke zege op Heracles Almelo: 1-0. De jongere broer van Ajacied Siem scoorde na tien minuten spelen in de tweede helft met een omhaal.

Het was voor De Graafschap de eerste competitiezege onder leiding van interim-trainer Darije Kalezic, die de ontslagen Henk van Stee opvolgde.

Voorlaatste

Ondanks de zege blijft De Graafschap wel voorlaatste op de ranglijst. De voorsprong op nummer achttien FC Volendam is met vier punten echter behoorlijk.

Als De Graafschap ook de play-offs voor de nacompetitie wil ontlopen, moeten in eerste instantie Roda JC (zestiende) en ADO Den Haag (vijftiende) worden achterhaald. Roda heeft één punt meer dan De Graafschap, ADO drie.

Handhaving

Heracles had op De Vijverberg een grote stap kunnen zetten naar handhaving, maar door het verlies zag de ploeg van coach Gert Heerkes De Graafschap tot zes punten naderen.

De Almeloërs begonnen het duel in Doetinchem met het nodige vertrouwen. Een week eerder won Heracles bij Willem II voor het eerst sinds een jaar een uitwedstrijd: 0-3. Everton had met twee treffers een groot aandeel in die zege.

De Braziliaanse aanvaller was op De Vijverberg opnieuw lange tijd de gevaarlijkste speler. Heracles kreeg in de eerste twintig minuten via Everton drie mogelijkheden. Hij wist echter niet te scoren.

Sahar

De Graafschap stelde daar in aanvallend opzicht lange tijd weinig tegenover. Kalezic kon niet beschikken over Ben Sahar.

De aanvaller uit Israël was nog niet geheel hersteld van de knieblessure die hij woensdag opliep in de na verlenging met 1-0 verloren kwartfinale in de beker tegen FC Twente. Sahar zat wel op de reservebank, maar hoefde niet in te vallen.

De Jong

Dat was te danken aan Luuk de Jong. De 18-jarige aanvaller verzette veel werk, maar kreeg weinig bruikbare ballen.

Na tien minuten spelen in de tweede helft had hij aan een kleine kans in het zestienmetergebied genoeg.

Met een knappe omhaal liet De Jong doelman Martin Pieckenhagen kansloos: 1-0. Het bleek direct de winnende treffer.