SALT LAKE CITY - Shani Davis heeft zaterdag voor de tweede keer in 24 uur een wereldrecord geschaatst.

De Amerikaan, die vrijdag de beste tijd ooit noteerde op de 1500 meter, scherpte bij de wereldbekerfinale op de Utah Olympic Oval de mondiale toptijd op de 1000 meter aan tot 1.06,42.

Eerder had zijn 19-jarige landgenoot Trevor Marsicano al het wereldrecord op die afstand verbeterd tot 1.06,88. De oude toptijd was in handen van de Fin Pekka Koskela: 1.07,00.

''Ik ben vooral blij dat ik weer de 'eigenaar' ben van een afstand'', reageerde Davis. ''Het is mooi dat ik dit wereldbekerseizoen heb kunnen afsluiten met twee wereldrecords en twee World Cups.''

Koel

De wereldkampioen sprint bleef - zoals altijd - uitermate koel na zijn uitzonderlijke prestatie. Op de korte afstanden is het gebruikelijk dat het wereldrecord met uiterst kleine marges wordt aangescherpt.

De Amerikaan haalde zaterdag echter 0,58 seconde van de oude toptijd af. Dat eerder in de wedstrijd zijn landgenoot Marsicano al het wereldrecord verbrak, deerde hem niet.

''Nee, dat gaf me geen extra druk'', zei Davis. ''Ik maak me geen zorgen over andere schaatsers. Ik doe gewoon mijn uiterste best. Telkens weer. De ene keer win ik, soms verlies ik.''

Groothuis

Beste Nederlander was Stefan Groothuis, die na 1.07,52 over de finishlijn kwam en daarmee vierde werd. De DSB-schaatser was onder de indruk van de prestatie van zijn rivaal: ''Dat is knetterhard'', erkende hij.

''Hij heeft die grens met bijna een seconde naar beneden gehaald, dat is heel knap.''

Bos

Jan Bos volbracht de afstand in 1.08,17 (achtste). Simon Kuipers liet de klok na 1.08,52 stilstaan (13e).

Sjoerd de Vries vond zijn naam terug op de 15e positie: 1.08,62. Zijn teamgenoot bij DSB, Mark Tuitert, was 0,05 seconde minder snel en werd 16e.