SAN JUAN - Het Nederlands honkbalteam is de World Baseball Classic zaterdag in San Juan (Puerto Rico) begonnen met een sensationele zege.

Oranje versloeg in groep D de Dominicaanse Republiek, een van de grootmachten in deze sport met tal van spelers actief op het hoogste Amerikaanse niveau, met 3-2.

De Nederlandse punten werden al in de eerste slagbeurt gemaakt door Gene Kingsale, Sharnol Schoop en Yurendell de Caster.

Dat was mede te danken aan ernstige Dominicaanse fouten. Nederland produceerde slechts drie honkslagen, de opponent acht. Kingsale was met twee uit vier (.500) de beste slagman.

Delmonico

De ploeg van bondscoach Rod Delmonico, die vooraf nog sprak van een duel tussen David en Goliath, sloeg meteen toe, profiterend van de gemakzucht bij de normaal gesproken superieure opponent.

Openingsslagman Kingsale raakte een trage bal van pitcher Edison Volquez, bij twee slag en twee wijd, goed en bereikte het eerste honk.

Schoop bracht hem met een opofferingsslag verder maar kwam zelf door een slechte aangooi ook veilig op 1.

Vrije loop

Rendall Simon en Greg Halman gingen vervolgens uit. De Caster kreeg echter een vrije loop, waardoor alle honken bezet raakten en de Dominicaanse coach een bezoek moest gaan brengen aan zijn man op de heuvel.

Het hielp niet. Met Sharnol Adriana in het slagperk liet Volquez en wilde worp los waarop Kingsale binnenkwam.

Adriana bracht met een goede tik Schoop over de thuisplaat en zag ook De Caster scoren na een fout van kortestop Hanley Ramirez: 3-0.

Ponson

 Startende pitcher Sydney Ponson, op de loonlijst bij de New York Yankees, verdedigde deze 'weelde' met dank aan zijn veld tot de vierde inning.

''Dit is geweldig'', reageerde de Arubaan na afloop. ''Ik heb tegen onze jongens gezegd dat ze niet moesten geloven dat ze tegenover een sterrenteam stonden, ook al was dat wel zo. Geloof in jezelf, gooi slagballen en wie weet gebeurt er iets moois.''

Homerun

Miguel Tejada hielp de torenhoge favoriet terug in de wedstrijd met een homerun. Een slagbeurt later ging Ponson naar de kant en kwam Alexander Smit op de heuvel.

Hij kon de 3-2, van Miguel Olivo niet voorkomen. Met de dreiging van de gelijkmaker bracht Robbie Cordemans echter uitkomst. Een dubbelspel leverde de nog benodigde twee nullen op.

Verdediging

Aanvallend stelde Nederland daarna niet meer zoveel voor, verdedigend echter des te meer. Bovendien had pitchingcoach Bert Blyleven keus genoeg.

Dennis Neuman en Leon Boyd maakten, met ieder een inning, het karwei af. Boyd stuurde Jose Bautista met drieslag als laatste naar de kant.

Vlak daarvoor had de alerte catcher Kenley Jansen voor de tweede nul gezorgd met een perfecte aangooi naar drie. Daar kon De Caster Taveras, die probeerde het honk te stelen, uittikken.

Trots

''Ik had al verteld dat Sydney Ponson een kei in zijn achterzak had'', liet de trotse Delmonico weten. ''Maar ik was vergeten te zeggen dat onze bullpen meer pitchers telt die dat ook hebben. Dat was de sleutel voor dit succes. En dit is nog maar het begin. We kunnen nog heel wat honkbal laten zien. Ons doel is naar Miami te gaan voor de tweede ronde.''