ALHAMA DE MURCIA - Raborenner Denis Mentsjov heeft zaterdag de leiding genomen in de Ronde van Murcia.

De Russische kopman van de Nederlandse ploeg finishte als derde in de vierde etappe, een rit over ruim 156 kilometer met start en finish in Alhama de Murcia.

Hij nam daarmee de leiderstrui over van de Tsjech Frantisek Rabon.

Ritzege

De ritzege in Alhama de Murcia ging naar Rubén Plaza. De Spanjaard neemt de tweede plaats in achter Mentsjov in de algemene rangschikking.

Pieter Weening, ploeggenoot van Mentsjov, staat derde. Zondag is de laatste etappe.

Concurrent

Mentsjov zag al voor de start van de etappe een belangrijke concurrent voor de eindzege wegvallen. De Duitser Bert Grabsch, de nummer twee van het klassement, stapte niet meer op zijn fiets.

Op de voorlaatste beklimming van de dag moest leider Rabon lossen vanwege sleurwerk van zes Rabo's op kop van het peloton. In de sprint, na de afdaling van de laatste berg, was Rubén Plaza de snelste.

Teamprestatie

''Denis maakte het prachtig af, maar het was vooral een geweldige teamprestatie'', vond ploegleider Adri van Houwelingen.

''We leven hier in een euforie die alleen kapot kan gaan als we het zondag nog weggeven, maar ik ben niet bang voor de slotetappe. De ploeg rijdt geweldig en we hebben hier deze week zoveel respect afgedwongen, dat veel concurrenten nog wel twee keer nadenken voor ze ons onder druk gaan zetten.''