BRUSSEL - Met een teleurstellend gelijkspel tegen België (1-1) besloot het Nederlands elftal woensdagavond de laatste test voor de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk (6 september) en Tsjechië (10 september). Een van de weinige lichtpunten bij Oranje in het Brusselse Koning Boudewijnstadion was het optreden van invaller Makaay. De maker van de gelijkmaker onderstreepte in de tweede helft nog maar eens zijn kandidatuur voor een basisplaats.

Hoe het mogelijk is weet Advocaat ook niet. Maar wat de bondscoach ook sinds zijn rentree bij het Nederlands elftal uithaalt, het rendement van zijn aanvallers blijft achter bij de prestaties die de bewuste spitsen bij hun clubs leveren. Tijdens zijn zoektocht naar de meest ideale bezetting bleef hij begrijpelijk kiezen voor een koppel met Van Nistelrooij en Kluivert. Al liet Makaay ook in de tweede helft van het duel met de Belgen zien dat de in potentie twee beste spitsen niet altijd erg goed in één team renderen.

Doelpunten

De nieuwe spits van Bayern München slaagde als invaller in tien minuten waar zijn collega-aanvallers een helft in faalden. De geboren Wijchenaar knalde na 55 minuten de gelijkmaker achter de kansloze De Vlieger. Oranje was voor rust op achterstand komen door een rake kopbal van Ajacied Wesley Sonck in de 38e minuut.

De kans is groot dat Makaay tijdens de eerstvolgende interland opnieuw een kans krijgt. Van Nistelrooij moet op 6 september geschorst toekijken wanneer Oranje het bezoekende Oostenrijk in De Kuip bestrijdt. Speelt Makaay dan goed, staat Advocaat voor een luxeprobleem. Vier dagen later wacht namelijk de cruciale uitwedstrijd in de EK-kwalificatie bij Tsjechië.

Klikt niet

Hoe en waarom weten spelers en technische staf ook niet. Ruud van Nistelrooij schrijft als spits bijna wekelijks geschiedenis bij Manchester United en Patrick Kluivert van Barcelona mag zich met zijn 27 jaren al de meeste produktieve aanvaller uit de Nederlandse interlandgeschiedenis noemen. Beide topschutters zijn ook nog op dezelfde dag (1-7-1976) geboren maar wanneer ze samen in Oranje spelen, laat de samenwerking vaak te wensen over. Dat valt overigens niet alleen het duo te verwijten, het tweetal wordt namelijk ook slecht aangespeeld.

Tijdens de laatste test besloot Advocaat Van der Vaart aan het tweetal toe te voegen. De Ajacied vormde samen met Van Nistelrooij het spitsenkoppel en wist zich in de rug gedekt door Kluivert, die als vooruitgeschoven middenvelder dienst deed. Het nieuwe trio in de voorste linie kwam tot geen enkele uitgespeelde aanval. Van der Vaart was slechts één keer gevaarlijk met een afstandschot.

Sonck

Zonder echt goed te spelen, maakten de Belgen het de Nederlandse defensie wel moeilijk. De ploeg die op 10 september tegen Kroatië voor een laatste kans op deelname aan het EK strijdt, was in de 23e minuut heel dichtbij een doelpunt toen Frank de Boer een door Wesly Sonck ingeschoten bal van de lijn haalde. De Belgische Ajacied was in de 38e minuut wel succesvol toen hij vrij voor Van der Sar raak mocht koppen. Opvallend bij de openingstreffer was ook dat Deflandre van Van Bronckhorst alle gelegenheid kreeg om Sonck aan te spelen.

De teleurgestelde bondscoach Advocaat reageerde in de rust met vier wissels. Ooijer mocht Stam vervangen en Boudewijn Zenden loste Van Bronckhorst af. Makaay mocht het in plaats van de tegen Oostenrijk geschorste Van Nistelrooij proberen. Makaay greep al na tien minuten zijn kans en scoorde de gelijkmaker. Door de treffer is Oranje al zestien keer op rij ongeslagen. Dat is een evenaring van het record dat onder bondscoach Rijkaard werd gevestigd.

Rood

Ook na zijn treffer liet de Wijchenaar de Nederlandse aanval beter presteren dan voor rust. Hij zorgde voor diepte en was daardoor goed bespeelbaar voor de middenvelders. Het leverde geen tweede Nederlandse treffer meer op. Ook al niet omdat Oranje in de slotfase met tien man speelde omdat Cocu een tweede gele kaart kreeg. Ook de Belgen eindigden met tien man. De Cock kreeg in de slotminuut rood na een vliegende tackle op Overmars.