RALEIGH - De sprinters uit de Verenigde Staten kunnen nog altijd maar moeilijk leven met de dominantie van hun collega's uit Jamaica op de Olympische Spelen, vorig jaar augustus in Peking.

Met drievoudig olympisch kampioen Usain Bolt als boegbeeld wierp de equipe van het eiland uit het Caribisch gebied zich op als dé mondiale sprintnatie.

De Amerikanen willen echter revanche. De atleten hebben in een brief hun concurrenten uit Jamaica uitgedaagd voor een duel op de sprintnummers. De wedstrijden zouden in beide landen moeten worden afgewerkt.

Gezonde rivaliteit

''Het is in Peking voor iedereen duidelijk geworden dat met het talent van jullie sprinters en hordenlopers er een gezonde rivaliteit is ontstaan tussen Jamaica en de Verenigde Staten'', schrijft de Amerikaanse atletiekunie.

Goud

In Peking ging het goud op de 100 en 200 meter zowel bij de mannen als de vrouwen naar Jamaica.

De eilandbewoners wonnen ook de 4x100 meter (mannen) en 400 meter horden (vrouwen). De equipe uit de Verenigde Staten moest het doen met vijf keer goud, op minder aansprekende nummers.

''Onze sprinters willen zich echter niet neerleggen bij de Jamaicaanse dominantie. Laten we niet vergeten dat wij twee jaar geleden bij de WK drie van de vier sprintnummers en beide estafettenummers wonnen'', zo staat in de brief.

De Jamaicaanse atletiekunie heeft nog niet laten weten of het de uitdaging aangaat.