ROTTERDAM - Foeke Booy wordt technisch directeur bij FC Utrecht. De huidige trainer van Sparta maakt dit seizoen wel af op het Kasteel. De Rotterdamse club maakte de overstap zaterdag bekend.

Sparta ontvangt van FC Utrecht een afkoopsom omdat Booy een contract heeft tot medio 2010. Hij heeft in Utrecht een verbintenis voor vooralsnog vijf jaar en gaat daar nauw samenwerken met hoofdtrainer Ton du Chatinier.

Booy was eerder als trainer succesvol bij FC Utrecht (2002-2007). Hij won er als coach twee keer de beker en een keer de Johan Cruijff Schaal.

Hij combineerde er ook enkele jaren de functies van trainer en technisch directeur.

Terugkeer

Booy zegt op de site van FC Utrecht dat hij blij is met zijn terugkeer. ''Natuurlijk maak ik mijn klus bij Sparta met onverminderd enthousiasme af, maar ik verheug me erop na de zomer weer in Utrecht actief te zijn.''

Speler

Als speler (1980-1996) kwam Booy uit voor Cambuur Leeuwarden, De Graafschap, PEC Zwolle en FC Groningen.

Daarna verkaste hij naar België waar hij uitkwam voor KV Kortrijk, Club Brugge en AA Gent. Bij Club won hij twee landstitels en de beker van België.

In 1994 vertrok hij naar FC Utrecht, waar hij in zijn tweede jaar zijn loopbaan beëindigde door een ernstige knieblessure.

Al-Nassr

Als trainer beleefde hij medio 2007 een slechte periode bij de Saudische club Al-Nassr. Hij kon er niet aarden en vertrok in november.

Lang hoefde Booy niet te wachten op een nieuwe werkgever. Eind december tekende hij bij Sparta een contract voor 2,5 jaar als opvolger van tijdelijk hoofdtrainer Adri van Tiggelen.

Gert Aandewiel

De voormalig international nam het roer over toen Gert Aandewiel wegens slechte prestaties weg moest.

Bij Sparta koos Booy vooral voor jonge talenten als Kevin Strootman, Erik Falkenburg en Joey Godee.