ROTTERDAM - Willem II weet weer wat winnen is. De ploeg van trainer Alfons Groenendijk maakte vrijdagavond bij Sparta (0-1) een einde aan een reeks van zes opeenvolgende nederlagen.

Door de overwinning nemen de Tilburgers eindelijk afstand van de degradatieploegen. Sparta is nog niet zover. De ploeg moet uitkijken niet in de problemen te komen.

Willem II ging met weinig zelfvertrouwen naar Rotterdam. Ook met de vervanging van trainer Andries Jonker (nu weer technisch directeur) door assistent Groenendijk leek het niet beter te worden.

Maar na nederlagen tegen Heerenveen en Heracles boekte Groenendijk zijn eerste succes.

Blessureleed

De winst tegen Sparta was opmerkelijk omdat het blessureleed bij de Tilburgers met de week toeneemt. Vaste waarden als Danny Mathijssen en Danny Schenkel ontbreken al weken, maar tegen Sparta waren ook Said Boutahar en spits Frank Demouge (invaller) niet fit.

De Rotterdammers hebben weer andere problemen. De club moet op zoek naar een nieuwe trainer nu Foeke Booy vrijwel zeker komend seizoen als technisch directeur bij FC Utrecht aan de slag gaat .

De zaak lijkt zelfs al rond, lieten ingewijden bij de club vrijdagavond weten. Sparta krijgt een afkoopsom omdat Booy in Rotterdam nog een doorlopend contract heeft.

Eigenlijk kan Sparta de onrust rond de trainer niet gebruiken omdat de ploeg nog steeds de aansluiting met de middenmoot niet heeft gevonden.

Risico

Aangezien zowel Sparta als Willem II vrijdagavond sowieso niet wilde verliezen, namen beide ploegen weinig risico. In een matige eerste helft met nauwelijks hoogtepunten had Sparta meer balbezit en één grote kans.

Sander van Gessel leek al in de vierde minuut de 1-0 binnen te koppen, maar Willem II-speler Mohammed Messoudi werkte de bal nog net voor de doellijn weg.

De Tilburgers deden het aanvallend nog minder. Willem II liet de thuisploeg komen en hoopte op een snelle uitbraak.

Traag

De Kasteelclub bouwde te traag en onnauwkeurig op, waardoor de goede bedoelingen al op het middenveld sneuvelden. Spits Rydell Poepon wachtte net als vorige week tegen NAC Breda tevergeefs op aanvoer.

Halverwege de tweede helft probeerde Booy als eerste om de wedstrijd open te breken. Hij bracht onder anderen aanvaller Charles Dissels in.

Veel hielp dat niet. Ook Groenendijk nam wat meer risico met wissels en dat pakte beter uit. In de 74e minuut straft George Mourad slecht verdedigen bij Sparta af: 0-1

Sparta - Willem II