AMSTELVEEN - Minder dan twee weken voor het begin van het Europees kampioenschap in Barcelona beginnen de Nederlandse hockeysters in vorm te raken. Oranje versloeg woensdagavond in Amstelveen wereldkampioen Argentinië met grote cijfers: 5-0. Mijntje Donners (drie), Janneke Schopman en Fatima Moreira de Melo brachten de treffers op hun naam.

De ploeg van bondscoach Marc Lammers won in het vierlandentoernooi eerder van Duitsland (3-0). Ook Australië is na twee speelronden nog zonder puntverlies. Vrijdag spelen de twee ongeslagen teams tegen elkaar en zaterdag in de finale nemen ze het opnieuw tegen elkaar op.

Finale

Nederland bewaart heel slechte herinneringen aan de voorgaande krachtmeting met Argentinië. Bij het wereldkampioenschap eind vorig jaar in Perth verloor Oranje volkomen onnodig in de finale van het Zuid-Amerikaanse team. De ploeg van Lammers liet bij een stand van -1 liefst vier beslissende strafcorners liggen. In de zenuwslopende strafballenserie ging het daarna fout: Oranje miste vier keer, Argentinië driemaal.

"Deze finale hadden we nooit, maar dan ook nooit mogen verliezen", foeterde routinier Boomgaardt destijds en al haar ploeggenoten zeiden haar dat na. De ontgoochelende nederlaag dreunde lang na in het Nederlandse kamp. Toch leidde de zware deceptie niet tot bedankjes bij bondscoach Lammers, die zelf overigens ook pas na ampel beraad besloot door te gaan tot Athene .

Routiniers

Vol revanchegevoelens begonnen oudgedienden als Sinnige (30 jaar/111 caps), Van der Vaart (31/113), Donners (29/195) en Boomgaart (30/153) deze zomer aan hun laatste missie: olympisch goud. "We hebben een uitstekende mix van jong en oud. De WK-ervaring, hoe pijnlijk ook, moet uiteindelijk in ons voordeel werken", concludeerde Lammers.

De KNHB nam woensdagavond in de rust van de wedstrijd tegen Argentinië nog wel afscheid van vijf oud-internationals, goed voor in totaal 605 caps. Van den Boogaard, Van de Kieft, Hanneke Smabers en Deiters ontbraken al in Perth, alleen Verbakel stopte na het WK. Het basisteam van Nederland bestond woensdagavond daarom uit allemaal WK-gangers.

Vermoeid

Afgezien van sterspeelster Oneto (zwanger) trad ook Argentinië met de bekende namen aan. Voor de Zuid-Amerikaanse ploeg is het vierlandentoernooi echter niet meer dan een smakelijk toetje na de succesvolle Pan-Amerikaanse Spelen eerder deze maand, waarbij via de eindzege het olympisch ticket veilig werd gesteld. Veel waarde kan Lammers dan ook niet aan de dikke overwinning van Nederland hechten. Het vermoeide en ongeïnspireerde Argentinië verloor eerder ook al met 0-3 van Australië.

Toch bood de tweede zege in Amstelveen opnieuw enige houvast. Recordinternational Donners, die tegen Duitsland ook al twee keer scoorde, maakt een zeer scherpe indruk. Scheepstra, bij het WK nog verdediger, begint haar draai op het middenveld te vinden en achterin hebben Booij, Schopman en Boomgaardt de regie strak in handen. Met doelvrouw Sinnige als vaste steunpilaar en een goedlopende strafcorner (5 uit 10 tot dusver) groeit Oranje toe naar de vereiste EK-vorm, die in Spanje de titel en het olympisch ticket moet opleveren.