ENSCHEDE - PSV is verbijsterd dat het de uitwedstrijd bij FC Twente niet op zaterdagavond (20.45 uur) maar op zondagmiddag (16.30 uur) moet voetballen.

De leiding van de kampioen uit Eindhoven beschuldigt de tegenstander van bewuste competitievervalsing.

PSV dringt bij de KNVB aan op zware maatregelen tegen FC Twente. De club uit Enschede meldt dat de gesteldheid van het terrein het niet toelaat de wedstrijd zaterdagavond af te werken.

Na overleg met de KNVB, PSV en de leverancier van het nieuwe speelveld en de lokale autoriteiten is besloten de wedstrijd een dag later te spelen.

Aanklager

De KNVB kondigde vrijdag in een eerste reactie aan dat de aanklager betaald voetbal zich maandag over de kwestie zal buigen.

Een club is in principe verplicht op het moment dat er een competitieduel is gepland over een bespeelbaar veld te beschikken.

PSV heeft bij de KNVB mondeling en schriftelijk tegen het uitstel geprotesteerd. ''Want dit is competitievervalsing'', zegt algemeen directeur Jan Reker.

Overmacht

''De KNVB noemt de situatie rondom de grasmat in de Grolsch Veste overmacht, maar PSV is ontstemd over de gang van zaken en vindt dat FC Twente bewust competitievervalsing pleegt.''

De leiding van PSV vraagt om passende maatregelen tegen FC Twente, dat woensdag voor eigen publiek nog wel 120 minuten succesvol op de oude grasmat tegen De Graafschap (1-0) bekerde.

Bij de regerend landskampioen benadrukken ze dat de club uit Enschede de grasmat ook op maandag 9 maart had kunnen laten vervangen.

Dan hadden de werkzaamheden bijna twee weken in beslag kunnen nemen. FC Twente speelt op 22 maart pas weer voor eigen publiek tegen FC Groningen.

Verschil

PSV heeft de KNVB laten weten dat het verschil tussen een seizoen wel of geen Europees voetbal spelen tot 35 miljoen euro kan oplopen.

Alleen de beste vier clubs van de eindklassering zijn rechtstreeks verzekerd van internationaal voetbal. FC Twente staat nu tweede, PSV vijfde.

Voor de club uit Eindhoven is het eveneens volstrekt duidelijk dat FC Twente tot deze beslissing is gekomen omdat het de spelers na de zware bekerwedstrijd tegen De Graafschap langer rust wil geven.

Bij FC Twente wil nog niemand reageren op de beschuldigingen.