DONAUESCHINGEN - Wegens hoog water moesten woensdag aan de vooravond van de Europese titelstrijd voor springruiters de Nederlandse paarden in grote haast uit de stallen worden gehaald. De reden: Een hevige stortbui.

Het lijkt ongelofelijk dat in deze hete maanden het water met bakken uit de hemel valt. Toch gebeurde het in Donaueschingen in het Zwarte Woud. De dieren stonden ongeveer tot hun knieën in het water.

'Niet geschrokken'

De dieren kwamen er heelhuids vanaf. Paarden kunnen wel tegen een beetje vocht. "We hoeven ook niet kwaad te zijn", zei bondscoach Romp naderhand. "Dit was pure overmacht. Op zo'n bui is niemand berekend. Bovendien schrikken de paarden er verder ook niet van."

's Ochtends was in Donaueschingen, ergens tussen Stuttgart en de Bodensee, nog een warmingupronde voor de EK-gangers geweest. De gebroeders Schröder, Tops, Van Asten en Bruggink lieten daarbij volgens Romp zien hun paarden fris te hebben. Het zag er volgens de coach "veelbelovend" uit. Een inspringwedstrijdje in de middag moest worden afgelast wegens het weer.

Van Asten

Desondanks kan de titelstrijd donderdag normaal beginnen. De bodem in Donaueschingen hield zich goed. Donderdag is het jachtspringen, het eerste onderdeel. Debutant Van Asten mag als eerste Nederlander de ring in, Bruggink als laatste.

De onderdelen van donderdag en vrijdag gelden individueel en als landenwedstrijd. Daarna worden in het teamklassement de prijzen verdeeld. Zondag is de individuele finale. "Ik ben hoopvol", zei Romp. "De laatste weken komen we steeds beter in vorm. De recente derde plaats in Hickstead was daarvan het bewijs."