ALKMAAR - Sergio Romero, de doelman van AZ, heeft zijn hand gebroken na de verloren bekerwedstrijd donderdag tegen NAC Breda (1-2). Dat liet AZ vrijdag weten.

De Argentijnse keeper wordt later vrijdag geopereerd en dan weet trainer Louis van Gaal ook hoe lang hij het zonder Romero moet stellen.

De 22-jarige Argentijn ging tegen NAC tien minuten na rust gruwelijk in de fout. Romero liet een schot van Nourdin Boukhari, dat recht op hem afkwam, door zijn vingers glippen.

De bezoekers kwamen daarmee op 1-1. NAC plaatste zich uiteindelijk door een treffer van Anthony Lurling voor de halve finales van het toernooi om de KNVB-beker. Na afloop sloeg

Romero uit woede tegen de kleedkamermuur. Daarbij brak hij zijn hand.

Temparement

''Dat is nou Argentijns temperament'', stelde Van Gaal vrijdag op het wekelijkse persuurtje van de club uit Alkmaar.

''Het is niet slim van Sergio om zijn frustraties op deze manier te uiten. Hij benadeelt het team en de club. Ik kijk echter naar de totale mens, in plaats van slechts de voetballer. Hij was niet zo zeer boos om het verlies of de uitschakeling, maar meer om het feit dat zijn blunder zo'n grote rol heeft gespeeld bij de nederlaag. Na afloop zat hij huilend in de kleedkamer.''

Didulica

Joey Didulica zal Romero voorlopig vervangen. De Australiër vierde op 21 november tijdens een bekerwedstrijd tegen Achilles'29 zijn rentree in de hoofdmacht, nadat hij ruim anderhalf jaar met een zware hoofdblessure aan de kant had gestaan.

''Didulica is een mentaal sterke speler'', zei Van Gaal over de Australiër. ''Het feit dat hij na een moeilijke periode weer in het gelid is geraakt, bewijst dat. Een keeper heeft echter grote invloed op een verdediging. Joey is weer heel anders dan Sergio. De verdedigers moeten nu weer op elkaar ingespeeld raken. We kunnen helemaal van voor af aan beginnen.''

Pessimistisch

Artsen onderzochten vrijdagmiddag de hand en kwamen tot de conclusie dat Romero minimaal zes weken moet herstellen.

Van Gaal was een stuk pessimistischer dan de doktoren. "Die zes weken is een medische uitleg. Een keeper moet er veel meer mee kunnen en eind april is het seizoen voorbij." Joey Didulica vervangt Romero onder de Alkmaarse lat.

Competitieverband

Romero miste in competitieverband dit seizoen nog geen minuut. De Argentijn kreeg in 25 duels slechts veertien doelpunten tegen.

In de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Achilles '29 moest hij zijn plek onder de lat afstaan aan Didulica.

De 31-jarige Australiër maakte in dat duel zijn rentree in het eerste elftal nadat hij ruim anderhalf jaar aan de kant had gestaan met een zware hoofdblessure.

Clubrecords

Mede door het betrouwbare keeperswerk van Romero verbrak AZ dit seizoen meerdere clubrecords. Zo hield de Argentijn deze voetbaljaargang al achttien keer de 'nul', waarvan ook tien thuiswedstrijden op rij.

Beide prestaties betekenden een nieuw record voor AZ. Romero is onder bondscoach Diego Maradona de tweede doelman in het Argentijnse elftal.